• Начало /
  • Новини /
  • Има голям потенциал за сътрудничество между Централния кооперативен съюз и Литовския съюз на кооперациите

Има голям потенциал за сътрудничество между Централния кооперативен съюз и Литовския съюз на кооперациите

{posted_on} Aug 1, 2014 Новини

Има голям потенциал за сътрудничество между Централния кооперативен съюз и Литовския съюз на кооперациите

Създаването на преки контакти между националните кооперативни организации в Европа е възможност за обмяна на информация, добри практики.

По този повод на 8 юли 2014 започна тридневно посещение на делегация на Литовския съюз на кооперациите, ръководена от Робертас Миляускас - председател на Литовския съюз на кооперациите, Эгидиюс Алейниковас - директор на предприятие за търговия на едро в гр.Каунас и Артурас Забелскис - директор покупка на стоки, Балтийски Алианс „Айбе" ЗАД.

    В топла и приятелска атмосфера преминa деловата среща с Петър Стефанов - председател на Централния кооперативен съюз, където взаимно бе споделен опитът и добрите практики в развитието на потребителните кооперации. Страните изразиха желание за създаване на партньорство в различни сфери на дейност, а именно: съвместни покупки и обмен на стоки с марката КООП, търговия на дребно, кооперативен туризъм, размяна на делегации с цел обмяна на опит и добри практики, съвместно участие в проекти, финансирани от ЕС.

"...в момента кооперациите са изправени пред редица предизвикателства и срещат трудности в бизнеса. Чрез взаимно партньорство нека да използваме предимствата в двете страни за тяхното преодоляване ...", сподели Робертас Миляускас.

    Делегацията на Литовския съюз на кооперациите посети Търговско логистичния център КООП в София, като силен интерес предизвикаха възможностите за съхранение и дистрибуция на стоки, а също така новостите в развитието на търговския процес.

Програмата на делегацията включва и запознаване с развитието на Търговска верига КООП на Кооперативен съюз Пловдив. Лазар Филчев - председател на Кооперативния съюз ще представи дейността на съюза и ще бъдат посетени супермаркет КООП в Коматево, първи внедрил системата за електронни етикети и новооткрития кооперативен търговски обект от типа „Удобен магазин" в Бачково.

„...Радваме се, че настоящето посещение ще даде възможност за обмяна на мнения и изразяване на конкретни намерения по проекти за СЪТРУДНИЧЕСТВО между кооперативните организации в Литва и България, защото то има голям потенциал за развитие в бъдеще и ЗАЕДНО МОЖЕМ с повече усилия да го превърнем в реалност..." заяви Петър Стефанов.