• Начало /
  • Новини /
  • КС гр. Ловеч - съюзът с най-успешно и динамично развиваща се стопанска дейност

КС гр. Ловеч - съюзът с най-успешно и динамично развиваща се стопанска дейност

{posted_on} May 27, 2015

КС гр. Ловеч - съюзът с най-успешно и динамично развиваща се стопанска дейност

В работата на Управителния съвет на ловешкия кооперативен съюз е въведена практиката ежемесечно първите три точки от дневния ред на заседанията да са винаги едни и същи.

Приемът на нови член-кооператори е една от тях. През изминалата година са приети двеста осемдесет и един човека, като 5% от тях са млади хора на възраст до 35 години. Радостното е, че балансът между броя на приетите нови членове и този на починалите вече е положителен. Общият брой на член-кооператорите, членуващи в кооперациите от съюза е увеличен, но буди тревога фактът, че само по-малко от половината от тези кооперации имат прием на нови членове. Този въпрос продължава да стои на дневен ред пред ръководството на КС Ловеч и се разглежда на всяко заседание.

За съжаление всички в съюза стигат до извода, че всъщност това се подценява от ръководствата на някои от кооперациите. Те отдават по-голямо значение на стопанските дейности, хвърлят усилията си там, а не отчитат с необходимата яснота, че именно член-кооператорите са основата, социалната база на кооперациите.

Коефициентът на кооперираност е висок, но се преценява като недостатъчен. Съотношението между броя на член-кооператорите и населението в района показва добър коефициент, но това не е достатъчно според ръководството на КС Ловеч. Тази точка също ще продължи да е една от основните на всяко заседание.

Въпросът за бъдещето на всяка кооперация

Ръководството на КС Ловеч стриктно следи и познава в детайли състоянието на всяка отделна кооперация. Председателите на тези кооперации знаят много добре, че могат да разчитат на помощ и подкрепа от съюза по всяко време и с всички възможни средства, за да им се помогне при възникнали затруднения.

Когато предварителните мерки не са довели до очаквания резултат и някоя кооперация изпадне в затруднение, те са уверени, че съюза ще поеме директно управлението на кооперативният магазин, като по този начин фактически запазва кооперацията и не позволява да има отлив на клиенти от кооперативната търговия.

При кооперации, в по-затруднено положение се търсят всички възможни начини да се осъществи вливане в някоя от стабилните в организационно и финансово-икономическо отношение кооперации. Наблюденията показват, че член-кооператорите осъзнават, че това е единствения възможен начин за продължаване на кооперативната идея в региона и я приемат с въодушевление.

През изминалата година ВК "Напредък" с. Крушуна се вля в ПК "Единство" гр. Летница, а ВК "Развитие" с. Деветаки се вля в РПК "Стратеш" гр. Ловеч. Има още пет кооперации от съюза, които са на „границата", както се определят в анализ на ръководството на съюза и вливането за тях би била единствената спасителна крачка.

Стопанската дейност - също основна точка в дневния ред

Осемдесет и три са търговските обекти, стопанисвани от кооперациите и съюза, като около половината от тях са включени в национална търговска верига КООП. През миналата година нови два магазина са включени в нея.

В основната за КС Ловеч дейност, търговия на дребно, ръководството обръща внимание на добре обучени кадри, допълнителни услуги спестяващи време и не на последно място на различни промоции с разнообразни награди. Сред работещите в кооперативните обекти се наблюдава мнението, че отварянето на хубав магазин не е достатъчно - по-важни са допълнителните функционални и емоционални изгоди за клиента, като любезно отношение към клиента, въвеждане на различни новости, които предлагат улеснение за ползване от клиентите и др. В половината от магазините, включени в търговска верига КООП е въведена системата за лоялни клиенти.

Във вътрешната класация на КС Ловеч за обекти с най-висок стокооборот първо място за 2014 г. заема магазинът на съюза в с. Дойренци.

Развитието на Единния кооперативен пазар за доставка на стоки е пряко свързано с оптимизиране работата на кооперативните магазини. Кооперативен съюз гр. Ловеч чрез регионалния съвет за избор на доставчици определя на местно ниво доставчиците, както и условията за договаряне на стоките на регионалния кооперативен пазар. Този подход дава положителни резултати. По този начин комисионните по договорите за доставка се разпределят на кооперациите, съобразно обема на закупените по линия на Единния кооперативен пазар стоки.

Преди всичко се обръща внимание на стоките с марка КООП - във всички магазини от верига КООП могат да се намерят обособени щандове с тези стоки, които привличат вниманието на клиентите и стават все по-търсени.

Засега шестнадесет магазина на кооперациите от съюза са включени в Единната търговска информационна система, като се работи по включването на още три търговски обекта в нея.

Подходът на ръководството на кооперативния съюз при организация и подпомагане на търговския процес показва, че кооперациите, които искат и работят за своето бъдещо развитие, залагат на сътрудничеството и взаимопомощта.

Кооперативният съюз завършва годината с печалба, като приходите са увеличени чувствително, а не без доза гордост се отбелязва, че в магазина на съюза в с. Дойренци средната работна заплата надвишава средната за страната, както се казва коментарът е излишен.

отвори в pdf.pdf