• Начало /
  • Новини /
  • ГПК „Наркооп гр. Бяла” с уверен поглед в бъдещето

ГПК „Наркооп гр. Бяла” с уверен поглед в бъдещето

{posted_on} Aug 10, 2015 Вестник "Земя"

ГПК „Наркооп гр. Бяла” с уверен поглед в бъдещето

Бяла е град в Дунавската равнина, по поречието на р. Янтра. ГПК „Наркооп", е основана в далечната 1919 г. През този период кооперацията е преминала през различни етапи, като до 1989 г. стопанските дейности в гр. Бяла са били концентрирани в кооперацията: търговия на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, изкупуване на различни земеделски продукти и билки, производство на хляб, закуски и сладкарски изделия, производство на лед, на газирани напитки. За един малък град това никак не е малко. Хубаво е да се помни историята, за да може да се извади поука от нея за силата на минали успехи, но и за уроците от минали грешки. Развитието на ГПК „Наркооп" град Бяла показва, че кооперативният бизнес модел е устойчив и гъвкав в условията на криза.

ГПК „Наркооп" гр. Бяла отчита една успешна година

Изминалата година за кооперацията в град Бяла е била трудна година. Въпреки затрудненията финансовото състояние на ГПК „Наркооп" е добро. По някои икономически показатели е постигнат ръст, по други е налице известен спад. Ниските изкупни цени на селскостопанската продукция са дали голямо отражение върху нейните резултати. Независимо от трудностите са направени и големи инвестиции, дяловият капитал на член-кооператорите е увеличен и стопанската дейност приключва с печалба.

И най-важното - през миналата година са приети 51 нови членове и броят на член-кооператорите нараства до 573 души, запазени са и работните места на заетите в кооперацията.

Търговската дейност през годината отбелязва неголям спад в стокооборота, който се дължи най-вече на намалената покупателна способност на населението.Но има и субективни причини, за които председателят на ГПК „Наркооп" Иван Касабов е достатъчно критичен. Според него в някои от търговските обекти спадът се дължи и на работата на търговските работници, които трябва по-професионално и качествено да обслужват клиентите и да ги убедят, че търсената от тях стока е именно в кооперативния магазин, а също и поради текучество на кадрите.

Кооперацията стопанисва 7 търговски обекта, 3 от които са включени в търговска верига КООП. Обслужва 5 населени места, в това число и град Бяла. Във всички села, обслужвани от кооперацията жителите рязко намаляват. В Пейчиново те са 250-260, а са били близо 800. В Босилковци жителите са били 1300-1400 души, сега са двойно по-малко, но магазинът там реализира най-добър стокооборот. Магазинът в село Ботров (неговите жители са около 250 души) също работи по-добре. Жителите му разполагат с по-големи възможности, тъй като имат собствени стопанства, гледат животни.

В кооперативните обекти в селата Пейчиново и Босилковци, както и в двата магазина в гр. Бяла член-кооператорите пазаруват с клиентски карти по програмата за лоялни клиенти, като ползват отстъпка от 5%. Всеобщо е мнението, че това е един сериозен стимул за увеличаване на членовете на ГПК „Наркооп".

Търговските обекти се зареждат по линия на Единния кооперативен пазар от склада на едро от РКС Русе. Също така ГПК „Наркооп" работи и с 30-40 местни фирми, производители на месни, млечни и захарни продукти. В кооперативните обекти се предлагат стоки с марката КООП на атрактивни цени, за които „Кооптърговия и туризъм" АД директно се договаря с производителите или дистрибуторите. Също така РКС Русе има сключени договори с доставчици при преференциални условия, а стоките се доставят с транспорт на съюза всеки вторник по заявки от кооперацията. Заплащането става директно на фирмата с едноседмично отложено плащане. Това дава възможност в почти всеки търговски обект да има богат асортимент от стоки.

Хлебопроизводството - друга основна дейност

През 2014 г. са произведени 361 000 хляба повече в сравнение с предходната година. През изминалата година са пуснати на пазара два вида многозърнест хляб, който вече е много търсен сред клиентите. Така вече кооперацията произвежда пет вида хляб. Ежедневно след 15 часа в кооперативните обекти се предлага топъл хляб. Произведени са и по-голям брой закуски. През изминалата година са отделени средства за подобряване условията на труд в хлебопекарната. Продължава и изолацията и облицовката на останалите помещения. През 2014 г. ГПК „Наркооп" продължава да доставя закуски на 380 деца от основните училища „П. Р. Славейков" и „Кирил и Методий" в гр. Бяла, училищата в гара Бяла и селата Полско Косово и Копривец. Според ръководството на кооперацията цеха за закуски е най-рентабилния и очакванията са, че и през тази година производството на топли закуски ще продължи да се увеличава, а също и ще се запази качеството на произвеждания хляб.

Селското стопанство - с добри резултати

През 2014 г. ГПК „Наркооп" е обработила близо 2 370 дка. земеделска земя в това число собствена 649 дка. в землищата на гр. Бяла и селата Полско Косово, Пейчиново и Босилковци. Най-много декари са били засети със слънчоглед и пшеница, следвани от площите с ечемик и слънчоглед. От тях са получени 140 т. ечемик, 412 т. пшеница, 390 т. слънчоглед и 353 т. царевица. От ръководството на ГПК „Наркооп" отчитат, че всички обработки, пръскания и подхранвания са извършени в срок и с необходимото качество. От кооперацията са очаквали и по-добри добиви, но падналата градушка през юли 2014 г. е нанесла сериозни щети на посевите в селата Полско Косово и Пейчиново, а са засегнати и посеви в гр. Бяла. Не на последно място е и приносът на механизаторите и комбайнерите за постигнатите добри резултати.

ГПК „Наркооп" гр. Бяла обработва земята със собствена техника. Машинният парк е много голям - комбайн, трактори, редосеялки, прикачен инвентар, ремаркета. „Работниците, които се занимават със земеделие, имат нужната квалификация и се справят много добре с поставените задачи", е оценката на г-н Касабов.

За тази година ръководството на ГПК „Наркооп" си е поставило по-големи задачи за изпълнение като прием на повече нови член-кооператори, реализиране но по-висок стокооборот, увеличено производство на хляб, закуски и селскостопанско производство и закупуване на земеделска земя. И си пожелават всички заедно през 2015 г. да постигнат по-добри резултати за благото на жителите от региона.

Иван Касабов, председател на ГПК „Наркооп" гр. Бяла

С очакване за една по-добра и успешна 2015 г. за кооперативния бизнес

2014 г. беше по-лоша от 2013г. Продължи обедняването на населението, обезлюдяването, както на селата така и на града. Всичко това беше придружено с много природни бедствия, като наводнения, градушки и други. Те не отминаха и нашия регион.

Въпреки всички тези негативи, работещите в кооперацията съумяха да преодолеят тези слабости и да приключат годината успешно.

Отчитайки застаряването на населението е необходимо да работим по-усърдно за прием на млади хора за член-кооператори. За целта трябва да насочим усилията си за използване на възможностите на проекта за прием на член-кооператори „Заедно можем повече" и неговото съвместяване с програмата за лоялни клиенти в обектите от веригата „КООП".

За кадровата обезпеченост на кадрите в кооперацията можем да кажем, че много добре работим. Административния персонал е от 8 работещи, от които 5 са с висше образование, а останалите със средно или средно специално.

Всички работещи в цеховете  за хлебопроизводство и закуски , общо 12 са преминали обучение в курсове, организирани от ЦКС. Всички водачи на МПС и земеделска техника също са преминали опреснителни курсове.

Ролята на дивидентната политика също е инструмент за развитие на кооперативния бизнес и привличането на нови член-кооператори.