• Начало /
  • Новини /
  • Ариел Гуарко: Кооперативната идея доказва, че заедно можем да живеем по-добре

Ариел Гуарко: Кооперативната идея доказва, че заедно можем да живеем по-добре

{posted_on} Sep 10, 2015 Интервю

Ариел Гуарко: Кооперативната идея доказва, че заедно можем да живеем по-добре

След приключване на срещата на върха на Б20 в Анкара, президентът на Кооперативната конфедерация на Република Аржентина Ариел Гуарко пристигна на официално посещение в Централния кооперативен съюз. Целта на визитата в София бе среща с председателя на Съюза Петър Стефанов в качеството му на член на Борда и председател на Комисията по управление на Световния кооперативен алианс. На нея г-н Гуарко заяви намерението си да се кандидатира за президент на Алианса на предсрочните избори през 2015 г. и сподели своята визия за бъдещето на световната организация. 

Уважаеми г-н Гуарко, искаме да Ви приветстваме с „Добре дошъл" в България. Радваме се, че сте гост на Централния кооперативен съюз. Бихте ли се представили за нашите читатели?

За мен е изключителна чест и удоволствие да бъда Ваш гост и да се запозная с богатия опит и постиженията на кооперативните организации от системата на ЦКС. За себе си мога да кажа, че голяма част от живота ми е свързан с кооперациите. Моята майка от 53 години работи в тази система. Аз съм на 46 години и за първи път посетих кооперация още в най-ранна възраст. Имено тогава научих кои са основните кооперативни принципи и ценности.

Трудовият ми път в кооперативната система започна веднага след завършване на висшето ми образование през 1993. По-късно бях избран за председател на кооперацията, в която членувам и до днес. Нейната дейност е производство и разпределение на електроенергия. Не след дълго оглавих кооперативния съюз на електропреносните дружества, а през 2011 г. бях избран за президент на националния кооперативен съюз на Аржентина.

Бихте ли ни разказали повече за кооперативната организация, която представлявате?

КООПЕРАР е организация подобна на Централния кооперативен съюз. Тя представлява всички кооперации в Аржентина. Наши членове са 65 организации. Част от дейността ни е в сферата на обществените услуги, а друга в областта на традиционните кооперативни дейности като търговия, туризъм, земеделие и др.

Когато бях избран за президент на КООПЕРАР през 2011 г. в нея членуваха само 13 организации. С гордост мога да кажа, че за 4 години и половина при нас вече членуват 65 съюза с около 10 милиона член-кооператори.

Вие пристигнахте в София директно от срещата на върха на Б20 в Анкара, където представлявахте кооперативния бизнес. Какви са основните изводи относно бъдещето на кооперациите?

Това е второто ми участие в среща на Б20. Миналата година група от петима представители на кооперативни организации от цял свят, включително и президента на Световния кооперативен алианс Дама Полин Грийн, участвахме в срещата на Б20, която се проведе в Австралия. Лично аз съм впечатлен от атмосферата на тези срещи - стотици души работят и се опитват да намерят решение на проблемите, които сами причиняват с водената от тях политика.

Тези срещи, обаче, ни убеждават, че трябва да бъдем по-активни и да продължим с усилията си да убедим хората и лидерите, че съществува и друг тип икономика - кооперативната. И тя е икономика, която поставя в центъра развитието на хората и средата, в която те живеят. Обществото ни ще се развива успешно, когато приеме, че капиталът трябва да служи не за печалба и лично облагодетелстване, а за развитието на самите хора и на обществото като цяло. В тази посока са и препоръките, които Б20 като организация на най-големите бизнес компании на страните-членки, отправи към Г20 на тазгодишната си среща.

Все повече хора и индустрии обръщат поглед към опазването на природата и нейните ресурси. Каква е кооперативната политика в тази насока?

Кооперативните дейци носят в себе си стремежа за опазване на планетата по една много проста причина - ние развиваме нашите дейности и предприятия на мястото, в което живеем. Не можем да си позволим да го разрушим и трябва да се грижим за него - за нас, за децата ни и децата на нашите деца. Затова основен приоритет на кооперативното производство е опазването на околната среда. Ние не приемаме за устойчива икономика, чиято единствена цел е печалбата и чрез която се причинява вреда на планетата.

Според Вас какви са предизвикателствата пред кооперативните организации и как могат да бъдат преодоляни?

Те са два вида - вътре в кооперациите и навън от тях. Вътрешни проблеми са отпорът да се даде път на младото поколение, липсата на интерес към обучение, липсата на ангажираност от страна на ръководствата с идеята за разширяване на кооперативната дейност.

Проблемите отвън са липсата на видимост на национално и глобално равнище и на достатъчна подкрепа и признание от страна на държавните органи. Доколкото разбирам и вие имате подобни проблеми.

Предизвикателство, което трябва да преодолеем, е и липсата на присъствие в медиите. Заобиколени сме от медии, които са навлезли активно в нашия живот, но които са собственост на концентрирани икономически групировки. Те не желаят нашия икономически модел да има успех, а ние запазваме прекалено спокойствие срещу това. Наше задължение е да имаме собствени и обективни медии, които да популяризират предимствата и постиженията ни. Чрез тях обществото може да се запознава с кооперативния опит и с това, че може да има икономическа ефективност, а едновременно с това и социална отговорност.

Как виждате сътрудничеството между България и Аржентина?

Имаме много работа, която можем да свършим заедно. Аз и г-н Стефанов, имаме свръх доза кооперативизъм и през целия ден говорихме за възможностите за съвместна работа. Началото ще поставим с обмяна на опит в областта на кооперативното законодателство и търсенето на възможности за оптимизиране модела на кооперативното управление, образование и обучение. Ще споделим опита си на потребителски организации и ще продължим да работим заедно, докато отношенията между нашите две организации се развиват и стават по-близки.

За първи път ли сте в София? Какви са впечатленията, които ще отнесете в Аржентина от България?

За първи път идвам в София и мога да кажа, че столицата Ви е прекрасна. Човек може да се влюби в нея, защото е град, който носи спокойствие. Архитектурата е впечатляваща със своята смесица на различни стилове, която веднага привлича вниманието. Днес минах покрай разкопките на античния културен комплекс „Сердика" и съм много впечатлен. София е град с 2000-годишна история, за разлика от Аржентина, затова с радост бих дошъл отново тук.

Какво е Вашето послание към българските кооперации?

Президентът на ЦКС Петър Стефанов е лидер с голям международен авторитет и уважение сред членовете на Борда на световната организация. Той притежава всички качества да бъде избран за президент на Алианса, каквито бяха и очакванията на голяма част от членовете на Борда. Затова поисках и тази среща с него.

Посланието ми към кооперациите е да продължат да подкрепят политиката на ЦКС, която се развива въпреки кризата и се превърна в устойчив модел за подражание, да бъдат силно ангажирани с кооперативната дейност и да работят активно за кооперативната идея. Защото това е идея за по-добро общество, която е вечна, идея за справедливост и равенство, доказваща че заедно можем да живеем по-добре. 

В Книгата на Националния кооперативен музей: „Възможността да се запозная с голяма част от историята на българското кооперативно движение и програмата за управление на ЦКС, предизвика у мен силни емоции и убеждението, че това ще послужи за едно по-добро бъдеще на кооперативното движение и неговото развитие и консолидиране. С голяма чест и дълбоки чувства!

 

 

 

 

 

 

Председателят на ЦКС Петър Стефанов връчи на Ариел Гуарко Почетен знак на ЦКС за принос в развитието на сътрудничеството между кооперативните организации на Аржентина и България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Кооперациите са предизвикателство във всяка една област. Те са предизвикателство дори към математиката, имайки предвид, че за кооперациите едно плюс едно е равно на три, а неуспехът е половин успех.

Пари, инвестирани в услуги за подобряване качеството на живот, могат да се управляват по справедлив начин от кооперациите.

Аз приветствам и силно подкрепямпреобразуването на частните предприятия в кооперации!

Кооперативната икономика трябва да популяризира оздравителната икономика в морето от лъжовни практики на световната икономика. Тя е автентична икономика, популяризирана от хора, които притежават само добрината на своите сърца и мисли.

Бъдете достатъчно смели да отведете кооперациите до нови висоти за промяна."