• Начало /
  • Новини /
  • Устойчивото развитие изисква задълбочена оценка на потенциала за развитие

Устойчивото развитие изисква задълбочена оценка на потенциала за развитие

{posted_on} Sep 28, 2015 Новини

Устойчивото развитие изисква задълбочена оценка на потенциала за развитие

На поредица от регионални срещи кооперациите и кооперативните съюзи от системата на ЦКС ще обсъждат своите възможности за преструктуриране и ефективно развитие.

На 24 и 25.09.2015 г. гости на кооперативния хотелски комплекс „КООП Рожен" бяха членовете на Управителния и Контролния съвет на Централния кооперативен съюз. Те се събраха на местността «Роженски поляни», за да обсъдят постигнатото до момента в областта на основната стопанска дейност - търговията, и да вземат необходимите решения за своето ефективно развитие в бъдеще.

По традиция заседанието бе открито от председателя на Централния кооперативен съюз Петър Стефанов, който даде думата на зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева да запознае присъстващите с резултатите от проведената на 02.07.2015 г. анкета сред членовете на Управителния, Председателския и Контролния съвет на Съюза. Г-жа Боюклиева подчерта, че в резултат на тази анкета са формулирани редица решения, които имат за цел да оптимизират работата на ръководните органи и взаимоотношенията между кооперативните организации от системата на ЦКС. Сред тях са предложените проекти за изменение и допълнение на правилниците за работа на Управителния и Председателския съвет на ЦКС, които бяха приети от УС. Взе се решение и за създаването на Съвет за икономическа ефективност (СИЕ), който да поеме функциите на действащите досега комисии на УС на ЦКС и Националния съвет за избор на доставчици. Съветът е органа на Управителния съвет, който има за цел да предлага мерки, програми и стратегии за повишаване на конкурентоспособността и ефективността на осъществяваните стопански дейности, както и да предлага стоките за национална дистрибуция чрез Единния кооперативен пазар и да организира избора на доставчици. За първи председател на съвета бе избран Лазар Филчев, председателят на КС Пловдив съюза с най-добри стопански резултати за 2014 г. Очаква се на следващото заседание на Управителния съвет на ЦКС да бъде обсъден и приет Правилник за работата на съвета, в който ще бъдат регламентирани неговите функции, състав и ръководство на ротационен принцип.

В основна тема на заседанието се превърна структурата и обхватът на Анализ за организационното и финансово състояние на кооперативните организации и оценка на потенциала им за развитиекойто бе представен от зам.-председателят на ЦКС Веска Димитрова. Г-жа Димитрова изтъкна, че неблагоприятната икономическа среда и задълбочаващите се демографски проблеми в страната отново поставят на дневен ред въпроса за обективната оценка на потенциала на кооперативните организации за устойчиво развитие, която не може да бъде направена без цялостен анализ на икономическото и организационно състояние на съответната организация и проследяване на тенденциите в нейното развитие. Веска Димитрова поясни, че отчитайки значителният обем от информация, която трябва да се анализира и необходимостта от синхронизиране на действията на различни нива (кооперации, кооперативни съюзи и ЦКС), експертите от дирекции „Кооперативна политика" и „Икономическа политика" на ЦКС са разработили предложение за структура и обхват на анализа, както и етапите на неговото изготвяне и обсъждане.

Първият етап е първоначалната оценка на потенциала за развитие на база минимален брой показатели и формиране на групи. Основният показател за групиране са приходите от пряка стопанска дейност. На тази база и въз основа на информацията от статистическата информационна система на ЦКС са обособени три групи кооперативните организации - с устойчиво, неустойчиво или кризисно състояние.

Вторият етап е същинската част на анализа, чиято цел е да очертае тенденциите при осъществяваната дейност и на тази база да се оцени потенциала за развитие. Според г-жа Димитрова е целесъобразно анализът да се разработва от кооперативните съюзи и да се обсъжда по региони с участието на кооперациите, КС и представители на ЦКС. Основният мотив е, че кооперативният съюз е този, който най-добре познава членуващите в него кооперации и може обективно да оцени тяхното състояние и потенциал за развитие, както и потенциала за развитие на региона, в който те осъществяват своята дейност.

Третият етап е обсъждане на възможностите за отделните кооперативни организации на база оценения потенциал за развитие. Вариантите за кооперациите в неустойчиво състояние могат да бъдат преструктуриране чрез обединение с друга кооперативна организация, съхранение на кооперативното имущество в рамките на системата, мотивиране на членовете от кооперации в ликвидация или подлежащи на ликвидация за членство в други кооперации. Освен преструктуриране на кооперативните организации, могат да се обсъждат и мерки за повишаване на ефективността на осъществяваните стопански дейности и подобряване на ликвидността, както и възобновяване на дейността от кооперации без дейност, но с оценен потенциал за ефективното й осъществяване.

В заключение г-жа Димитрова подчерта, че поставената пред всички задача не е лесна и изисква време, но е изключително важно, потенциалът на кооперативните организации да се оцени в максимално кратки срокове и да започнат реалните действия по преструктуриране или подобряване на ефективността на тези от тях, чието състояние се определя като неустойчиво или кризисно.

По трета точка от дневния ред директорът на дирекция „Търговия" в ЦКС Драгомир Драганов запозна присъстващите с изпълнението на краткосрочните цели и планираните показатели за 2015 г. в областта на кооперативната търговия, като се спря на няколко основни фактора, оказващи влияние в развитието на водещата стопанска дейност. Той изтъкна, че от съществена важност за повишаване конкурентоспособността на ТВ КООП е усвояването на всички възможности за увеличаване на приходите, реализирани от вече предлаганите продукти с марка КООП, както и включване на нови стоки със собствена марка КООП.

Допълнение към обсъжданата тема бе и информацията за достигнатия етап на изграждане на Единната търговска информационна система (ЕТИС), представена от Живко Димитров - директор на дирекция „Информационни технологии" в ЦКС. Той акцентира върху основните проблеми от обективен и субективен характер, които съпътстват изграждането на информационната система и представи график за нейното разширяване през следващите два месеца. Графикът предвижда до края на м. ноември 2015 г. в ЕТИС да бъдат включени нови 120 обекта, както и да се оценят възможностите за включване на обекти през следващата календарна година. За целта ще бъдат подписани протоколи с кооперативните организации, които ползват или имат възможност да въведат търговски информационни системи в стопанисваните от тях обекти от търговска верига КООП.

Темата за актуалните проблеми в кооперативната търговия бе завършена от Бойка Добрева, изп. директор на „Кооп-търговия и туризъм" АД, която направи предложения за нови стоки с марката КООП и разширяване на асортимента чрез допълване на стоки, собствена марка на производители, които са национални доставчици за кооперативната система. Г-жа Добрева запозна присъстващите с актуалното състояние на националния единен кооперативен пазар към 31.08.2015 г. и изпълнението на планирания стокооборот, както и с предстоящите национални промоции до края на 2015 г.

Очаквано, темите на заседанието предизвикаха оживена дискусия сред присъстващите членове. По реда на своите изказвания в нея взеха участие Георги Начев - председател на РПК „Еледжик" с. Лесичово, Искра Гичева - председател на ПК „Наркооп" гр. Кубрат, Бялка Касабова - председател на КС Стара Загора, Валентин Димов - председател на ГКС София, Светла Анастасова - председател на КС Шумен, Байко Баев - председател на КС Ловеч, Бранимир Дивинисиев - председател на КС Монтана, Пенка Пеева - председател на РКС Русе, Снежана Лазарова - председател на ОКС София, Лазар Филчев - председател на РКС Пловдив, Васил Буковски - председател на КС Бургас.

По останалите точки от дневния ред Управителният съвет взе редица решения, касаещи оперативната дейност на ЦКС и дейността на неговите търговски дружества.

Извън деловата работа участниците в заседанието имаха възможност да релаксират в СПА центъра и басейна на „КООП Рожен", който е осмият по ред и най-новият член на групата кооперативни хотели, работещи под марката „КООП - Вашето място за почивка". Хотелът предлага на своите гости и многобройни възможности за активен отдих в сърцето на омайващата Родопа планина. За да се докоснат до нейната магия, екипът на Теодора Николаева и Лазар Солаков предложи на своите гости традиционни родопски ястия и богата фолклорна програма от родопски песни и изпълнения на гайда.