Последни изменения в Кодекса на труда

{posted_on} Oct 14, 2015 Новини

Последни изменения в Кодекса на труда

С приетия Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ЗИД на КТ, ДВ, бр. 54 от 17.07.2015 г.) се създадоха нови членове, както и изменения и допълнения в други от тях. С част от промените, касаещи пенсионната реформа, запознахме нашите читатели в бр. 185 от 30.09.2015 г. на в. Земя. Основните промени са следните:

Трудово досие

В новият чл. 128 б КТ е регламентиран реда за комплектуване на документите, свързани с трудовото правоотношение на всеки работник или служител. Работодателят е задължен да създаде трудово досие на всеки нает, в което да съхранява всички документи (трудов договор, длъжностна характеристика, допълнителни споразумения, заповеди за отпуски, командировки, награди, дисциплинарни наказания, освобождаване, декларации, служебни бележки, медицински свидетелства и др.) от неговото назначаване до освобождаването му, като своевременно го допълва и актуализира. По този начин работещият може по всяко време да има достъп до него, както и да получи заварени копия от събраните документи (виж чл. 128а КТ). Тази разпоредба ще улесни и работата на служителите от инспекциите по труда при извършване на проверки на място. Важно е да се подчертае, че новите изисквания за поддържане на трудовите досиета от деня на постъпване се отнасят единствено за назначените работници и служители след 17.07.2015 г. За заварените от новата разпоредба работещи се съставят трудовите досиета според наличната за тях информация.

Променливо работно време

Работното време с променливи граници е част от видовете гъвкаво работно време. За първи път такава възможност бе въведена в КТ през 1992 г. (чл. 139, ал. 2) за тези предприятия, в които организацията на труда позволява това. Същността се състои в това, че работодателят определя време за задължителен престой на работното място, а през останалото време работещият сам определя началото и края на работния си ден. Новата ал. 3 на чл. 139 конкретизира начина на отработване на неотработеното работно време т.е. работникът сам преценява деня, но е задължен той да е в рамките на седмицата. Отработването може да се извърши както преди началото, така и след края на работното време. Начинът на отчитане на работното време при въведено променливо работно време се регламентира от работодателя в правилника за вътрешния трудов ред.

Платени и неплатени отпуски

Създадените през 2010 г. нови разпоредби за ползване на платения годишен отпуск отново претърпя изменения, поради невъзможността да се изпълняват реално графиците и възникналото недоволство от тромавата им административна уредба. С последните изменения в КТ се отменя изискването ползването на отпуска да бъде съгласно утвърден график. Запазва се изискването за ползване на отпуска само с писмено разрешение от работодателя. Остава правото на ползване на отпуск (по избор на работещия да е платен или неплатен) на официалните религиозни празници, различни от източноправославните, като общият им брой не трябва да надвишава броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154 (Коледа и Великден). Запазва се правото на работодателя в изчерпателно изброените случаи (чл. 174, ал. 4 КТ) да предоставя едностранно ползването на платения годишен отпуск (при престой повече от 5 работни дни, едновременно за всички работещи, при отказ на работещия след покана да ползва отпуската до края на годината за която се полага). Остава изискването за работещия да ползва отпуската до края на календарната година за която се полага. Но работодателят отново може да му откаже, като отложи ползването му по чл. 176 КТ. В този случай, той е длъжен да осигури ползването му през първата половина на следващата година (чл. 173, ал. 5 КТ). Когато работодателят не е разрешил ползването на остатъка от отпуската от предходни години през първите 6 месеца на следващата година, то работещият има право сам да избере времето за ползване, но да предупреди писмено работодателя си 14 дни предварително. Запази се двугодишната погасителна давност за неползвания платен годишен отпуск независимо от причините за това. Остава в сила и правото на обезщетение при напускане за неползван платен годишен отпуск, ако давностният му срок не е изтекъл. Натрупаният неизползван платен годишен отпуск до 31.12.2009 г. продължава да се запазва без давностен срок по силата на Решение № 12 от 11.11.2010 г. на конституционния съд (ДВ, бр. 91 от 19.11.2010 г.). Този отпуск може да се ползва по всяко време, а при прекратяване на трудовото правоотношение също подлежи на обезщетяване на основание чл. 224 КТ.

Неплатеният служебен и творчески отпуск (чл. 161, ал. 1 КТ) от 17.07.2015 г. вече се признава за трудов стаж, както е за останалите видове неплатен отпуск в КТ (за участие в конкурс, до 30 работни дни в годината, на учащи се, за временна неработоспособност, бременност и раждане). Тази промяна е по-справедлива, защото ползването както на служебния, така и на творческия отпуск е в интерес на работата.

Отпадна съществуващата дълго време разлика в продължителността на отпуска на майките за отглеждане на малко дете до навършване на 2-годишна възраст за четвърто и следващо дете (чл. 161, ал. 1), която беше с 6 месеца по-малка от тази на майките с едно до три деца. Сега е без значение поредността на децата и всички майки ползват платен отпуск в размер на една година, ако детето не е настанено в детско заведение.

Други промени 

Направени са изменения във връзка с тристранното сътрудничество между държавата, синдикалните и работодателските организации. Участието на държавата в тристранното сътрудничество вече се изразява в даване на предварителна преценка относно сключване на споразумение единствено между синдикалните и работодателски организации за приемане на промени в нормативните актове. То има силата на договор т.е. разпоредбите в него са задължителни както за социалните партньори, така и за държавата, която на практика го изпълнява чрез съответния държавен орган, който е компетентен за приемането на нормативния акт.

В новия чл. 114 а е регламентиран нов вид трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, като начина на приложение е уреден с Наредба № РД 07-8 от 13.07.2015 г. за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори по чл. 114 а КТ. Тези еднодневни трудови договори имат ограничено приложение, поради което имат и редица специфики, които ги отличават от останалите видове трудови договори в КТ. За тях не се изисква подаване на уведомления в НАП, но имат утвърден образец за съдържанието им, начина на внасяне на осигуровките, начина на подписване, изплащане и други особености които са регламентирани в наредбата.

Новата ал. 2 на чл. 230 от КТ е във връзка с въведеното в образователната ни система дуално обучение (придобиване на знания в професионална гимназия съчетано с усвояване на практически умения и навици в реална производствена среда). Тъй като учениците се явяват и работещи по трудов договор с условие за обучение, то те се сключват по реда на глава 15 „Специална закрила на някои категории работници и служители", раздел І „Специална закрила на непълнолетни" от КТ. Това означава, че за тях са задължителни предварителните медицински прегледи и заключение за годността им да работят, както и разрешение от инспекцията по труда за всеки отделен случай. Работодателят е длъжен да полага специални грижи за непълнолетните си работници и служители при облекчени условия (35-часова работна седмица, 7-часов работен ден, удължен платен годишен отпуск от 26 работни дни, който се ползва с предимство през лятото).

Отменена е разпоредбата на § 2 а от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда, с която се отменяше приложението на чл. 136 а КТ (относно въвеждане на удължено работно време едностранно от работодателя), на чл. 138 а (за правото на работодателя едностранно да въвежда непълно работно време) и чл. 181 (за задължението на работодателя да издава правилник за вътрешния трудов ред в предприятието) в микро предприятията (до 9 работника) и малките предприятия (до 49 работника). Ето защо тази разпоредба се отмени (ДВ, бр. 61 от 11.08.2015 г.) и то със задна дата т.е. няма период, в който гореизброените членове от КТ да не са в сила за микро и малките предприятия.

Отдел „Човешки ресурси", ЦКПоследни изменения в Кодекса на труда