КООП НОВИНИ ОТ ЕВРОПА И СВЕТА

{posted_on} Nov 6, 2015 Международни новини

КООП НОВИНИ ОТ ЕВРОПА И СВЕТА

Глобална конференция и Генерална асамблея

9-13   ноември, Анталия, Турция

„С поглед към 2020: Как ще изглежда вашата кооперация?" е темата на Глобалната конференция, на която световноизвестни докладчици ще представят свои анализи и насоки за развитие на кооперативния бизнес. Също така, ще бъдат споделени добри практики в рамките на тематичните сесии, които са фокусирани върху 5-те приоритета на Стратегическия план на МКА (Блупринт), а именно: Устойчивост, Участие, Идентичност, Правна рамка, Капитал.

СВЕТОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНИТЕ КООПЕРАЦИИ (IHCO)

IHCO осигурява висококачествено, ефективно здравеопазване и социална грижа на база свободен избор на здравни услуги, интеграция на същите и етични условия на работа за здравните специалисти. Организацията предоставя форум за дискусии по въпроси, касаещи нейните членове, осигурява информация за произхода и ролята на здравните кооперации в международните организации и органи на управление в сферата на здравеопазването, особено тези към ООН и националните правителства. IHCO популяризира развитието на здравните кооперации и сътрудничеството между тях в рамките на регионалните секторни организации и тематични комисии към МКА.

На база проучване и анализ, бе разработена карта, която информира за развитието на здравните кооперации в отделните региони на света. 

 

СВЕТОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ

 

В предишния брой ви запознахме с Федерацията на потребителните кооперации (iCOOP), Корея. Сега представяме следващата организация от Регион Азия - Националният съюз на потребителните кооперации, Япония

Съюзът е учреден през 1951 година и към момента обединява и представлява интересите на 343 кооперативни организации с годишен стопански оборот в размер на 376 милиарда японски йени (2,76 милиарда евро). През последните години, основно внимание се обръща на развитието на онлайн търговията, както и на услугата за доставка на стоки по домовете.

Освен търговия на едро и дребно, Националният съюз на потребителните кооперации осъществява дейност в сферите: застраховане, жилищно строителство, здравни услуги.

 За повече информация посетете: www.jccu.coop

 

Кооперативен месец в САЩ

Месец октомври официално е обявен за „кооперативен месец" в САЩ - възможност за кооперативните организации да популяризират своята роля и значимост за обществото. По повод на кооперативния месец, Националната федерация на потребителните кооперации, САЩ разработи и популяризира лого за насърчаване на шестия кооперативен принцип „сътрудничество между кооперациите", изразено в двустранни бизнес контакти, съвместно закупуване и реализация на стоки, произведени от кооперации. Създаден бе и уебсайт, който дава информация относно производителите на хранителни продукти в съответния регион, както и за възможностите за кредитиране и разширяване на бизнеса. Също така, чрез сайта се популяризира кооперативният бизнес и възможностите, които предоставя.

За повече информация посетете: http://www.nfca.coop/co-opproducts

 

Ваканционни програми за децата от Фукушима, Япония    

 

След катастрофалното земетресение и последвалото цунами през 2011 година, повече от 100 000 жители напуснаха домовете си. Кооперативните организации бяха сред първите, които снабдиха бедстващите в засегнатите зони с продукти от първа необходимост и оказаха подкрепа в процеса на реконструкция и възстановяване на региона.

Националният съюз на потребителните кооперации, Япония заедно с Комисията към Уницеф и Института за изследване на бедствията към университета във Фукушима, разработиха лятна ваканционна програма за децата и техните родители. В програмата се включиха над 70 000 деца от различни възрастови групи, животът на които налага през по-голямата част от времето да не напускат домовете си и да носят защитни маски против радиация. Програмата ангажира децата с групови занимания на открито в безопасна за тях среда. 

 

Федерация на животновъдите, Източна Африка

Федерацията на животновъдите подписа Меморандум за разбирателство с Междуправителствената организация за страните от Източна Африка (Република Бурунди, Кения, Руанда, Република Танзания и Република Уганда) за засилване влиянието на фермерите от региона. В бъдеще ще бъдат обсъждани и общи политики за развитие и подпомагане на производители и животновъди и ще се разработват мерки за внедряване на иновативни технологии и създаване на устойчивост.

 

Наръчникът за учредяване на кооперация „Ready, Steady, coop!"

Кооперативна Европа в сътрудничество с консорциума „КООП Стартер" разработиха наръчник за учредяване на кооперативни организации, който да е в помощ на млади предприемачи. Наръчникът съдържа описание на ползите от стартиране на кооперативен бизнес, както и практически съвети за съставяне на бизнес план, описание на кооперативните принципи, изготвяне на устав и установяване на стабилни бизнес отношения.

Мирко Нодари, Мениджър „Комуникации" в Кооперативна Европа споделя: „Горди сме от изготвянето и публикуването на този наръчник. Твърде често се случва младите предприемачи да се отказват от своите идеи поради липса на професионална подкрепа. Споделяйки опита и добрите практики на нашите членове, ние ще можем да подкрепяме младите предприемачи в създаването на кооперации и да увеличим процента на успеваемост. Повече учредени кооперации водят до създаване на повече работни места, повишаване на благосъстоянието и засилване на обществения интерес."

 

Платформата за развитие на Кооперативна Европа

Членовете на Платформата за развитие на Кооперативна Европа изготвиха и публикуваха два доклада.

Първият доклад „Създаване на предприятия в Африка" анализира 21 добри практики от кооперативни организации в Африка на теми, като:

 

  • Даване на повече възможности на младите и жените;
  • Подпомагане на общностите в селските райони;
  • Сътрудничество между кооперациите: създаване на стабилни мрежи;
  • Иновативни кооперативни модели;

Вторият доклад „Създаване на предприятия, ориентирани към хората в Латинска Америка и Карибския регион" засяга следните основни теми:

  • Предоставяне на услуги от общ интерес;
  • Популяризиране на солидарността чрез иновативни подходи за кооперативно развитие;
  • Подобряване начина на живот и прекратяване на изолацията на отделните общности;
  • Ролята на финансовите кооперации в Латинска Америка и Карибския регион.

 

Конференция в рамките на ЕКСПО Милано

На 16 октомври 2015 Европейската комисия в сътрудничество с Евро Кооп и КООП Италия организираха Конференция, на тема„Оползотворяване на хранителните отпадъци: Начинът на потребителните кооперации" в Милано, Италия. Представители от Европейската комисия и Европейския Парламент бяха основни докладчици на Конференцията, на която се обсъдиха различни подходи в оползотворяването на хранителните отпадъци по веригата за доставки на хранителни стоки и ролята на кооперациите в този процес.

Ден след това се проведе и Конференция на Европейската комисия: „Да намалим хранителните отпадъци и изхраним планетата".

 

Иновативен метод за плащане в магазините на Кооперациите, Великобритания

Притежателите на iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както и на iPhone 5, iPhone 5c и iPhone 5s с часовника Apple Watch, ще имат възможност да плащат за покупките си с мобилните си устройства в магазини от търговска верига КООП, Великобритания. Според проведени проучвания сред потребителите от търговците на дребно, 65% от анкетираните предвиждат спиране използването на традиционния портфейл за съхранение на банкноти до 2020 година.

„Удобството при пазаруване е изключително важно за нашата търговска верига и затова се стремим да внедряваме иновативни методи за плащане", споделя Аманда Дженингс, директор „Маркетинг".

 

 

КООП Дания внедрява електронни етикети

КООП Дания инвестира в 300 магазина от търговската верига КООП за внедряването на система за трицветни електронни етикети. Електронните етикети се ползват с все по-голяма популярност в търговските обекти, тъй  като улесняват пазаруването, подобряват качеството на обслужване на клиентите, повишават ефективността на търговския процес и оптимизират разходите, свързани с него.