Оптимизиране работата на всички нива

{posted_on} Mar 30, 2016

Оптимизиране работата на всички нива

 

"Оптимизиране“ беше новата ключова дума, която прозвуча във всички обсъждания, предложения и решения на второто за годината заседание на Управителния съвет на ЦКС, което се проведе на 24 март в красивия черноморски град Бургас. Тя допълни акцентите от предишното заседание, които бяха поставени върху надграждане модела на развитие на кооперативните организации и тяхната основна дейност – търговията.

Обединени в усилията си да намерят най-точните механизми и инструменти за осъществяване на това надграждане, членовете на ръководните и контролни органи на Съюза бяха единодушни, че то може да бъде постигнато единствено с оптимизиране дейността на всички нива  - кооперации, кооперативни съюзи, ЦКС.

На това бе посветено и заседанието на Съвета за икономическа ефективност към управителния съвет, което се проведе същия ден. В два последователни броя на вестник „Земя“ ще ви запознаем с обсъжданите теми и решенията, които бяха взети на двете заседания.

Съгласно приетия План за работа през 2016 г., домакин на второто за годината заседание на Управителния съвет бе Районен кооперативен съюз „Черноморие“ гр. Бургас. В него освен членовете на Управителния съвет, взеха участие и членовете на Контролния и Председателския съвет на ЦКС.

В продължение на добрата кооперативна практика

участниците в заседанието имаха възможност да посетят 11 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперации, членуващи в РКС Бургас, РКС Сливен и РКС Стара Загора – съюзите от район Югоизточен. Повече за посетените кооперативни обекти можете да прочетете в следващия брой на вестник „Земя“.

По традиция заседанието бе открито от председателя на ЦКС Петър Стефанов, който благодари на председателя на кооперативен съюз Бургас Васил Буковски за добрата организация и топлия прием.

Председателите на трите кооперативни съюза от Регион Югоизточен – РКС Бургас, КС Сливен и РКС Стара Загора, представиха пред участниците в заседанието актуалното състояние, проблемите и перспективите за устойчиво развитие на ръководените от тях организации и кооперациите от региона. Те бяха единодушни, че и трите кооперативни съюза срещат  идентични затруднения в своята работа и пред тях стоят едни и същи въпроси за решаване. Като един от най-съществените проблеми за региона беше посочен големият брой обслужвани малки населени места, част от които са погранични, планински, труднодостъпни и с бързо намаляващо население. Поддържането на търговски обекти в тях носи загуби на кооперативните организации, а липсата на подкрепа от страна на държавата, която спря предоставянето на субсидии за доставката на хранителни стоки, допълнително ограничава възможностите за осъществяване на ефективна стопанска и социална дейност в тези населени места.

Инвестиции, активна реклама и строга финансова дисциплина

В търсене на възможности за справяне с проблемите и предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени кооперативните организации, Управителният съвет обсъди три сериозни теми, които влияят пряко върху тяхното устойчиво развитие – строгата финансова дисциплина, инвестициите и възможностите за активна реклама.

Директорът на главна дирекция „Финансов контрол“ Емилия Софрониева представи пред присъстващите отчета за работата през 2015 г. тя подчерта, че през годината са извършени 201 пълни и тематични финансови ревизии, които дават основание да се направят следните изводи:

  • установените вреди зависят изцяло от състоянието, финансовата дисциплина и създадената организация на вътрешния оперативен контрол в кооперативните организации;
  • констатираните противоправно причинени вреди се дължат преди всичко на непредприети мерки и бездействие на органите за управление на отделни кооперации за защита на финансовите и имуществени интереси на член-кооператорите.

Продължение на темата за финансовата дисциплина бе и представеният от зам.-председателят на ЦКС Веска Димитрова отчет за разходването на средствата, отпуснати на кооперативните организации от Фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции“. Тя предложи конкретни мерки и решения за оптимизиране работата на фонда, подобряване на събираемостта и финансовата дисциплина, които бяха оформени в проект за изменение и допълнение на Наредбата за образуване и управление на ФВП „Инвестиции“. Участниците в заседанието бяха единодушни, че предложените изменения ще спомогнат за повишаване ангажираността на кооперативните организации с прилагането на общата стопанска политика.

Тема с продължение от миналото заседание бе и предложеният проект на Наредба за образуване и управление на спомагателен фонд „Реклама“ към ЦКС. Той бе представен от зам.-председателят на Съюза Диана Цакова и отразява решенията на Съвета за икономическа ефективност и Управителния съвет за осигуряване на ресурси и създаване на възможности за по-активна и по-ефективна реклама на кооперативния бизнес.

По останалите точки от дневния ред, Управителният съвет прие годишния финансов отчет на Централния кооперативен съюз за 2015 г., представен от главния счетоводител на Съюза Лилия Венева, избра одитор на Съюза за настоящата година и взе редица решения, касаещи оперативната дейност на ЦКС и неговите търговски дружества.

Тема на фокус – оптимизиране на дейността

Голям интерес сред участниците в заседанието предизвика последната точка от дневния ред, която бе обявена като дискусия, относно възможностите за оптимизиране дейността на кооперациите, кооперативните съюзи и Централния кооперативен съюз.

Очаквано темата за подобряване работата на кооперативните организации на всички нива предизвика оживена дискусия с участието на много от присъстващите членове на Управителния, Контролния и Председателския съвет. По реда на изказванията, своите становища и предложения споделиха: Валентин Димов – председател на ГКС София, Снежана Лазарова – председател на ОКС София, Добринка Аджемлерска – председател на КС Варна, Бялка Касабова – председател на КС Стара Загора, Светла Анастасова – председател на КС Шумен, Ваня Цакинска – председател на КС Видин, Лазар Филчев – председател на РКС Пловдив, Васил Буковски – председател на КС Бургас, Иван Станев – председател на РПК Харманли, Александър Шишков – председател на КС Пазарджик, Байко Баев – председател на КС Ловеч, Георги Стоянов – председател на КС Кърджали, Бойка Славчова – председател на КС Перник, Емка Ангелова – председател на КС Плевен, Живко Йончев – председател на КС Хасково, Тодор Драганов – председател на КС Сливен, Пенка Пеева – председател на КС Русе, Роза Давидкова – председател на КС Благоевград.

В края на заседанието присъстващите си обещаха да обобщят направените предложения и да вземат необходимите решения за тяхното реализиране, както и да пренесат проявените по време на дискусията конструктивен дух, активност и загриженост и в своите кооперативни организации.

КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ РЕГИОН ЮГОИЗТОЧЕН

В териториалния обхват на Югоизточен район са включени областите: Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Площта на района е 20 хиляди км2 и съставлява 18% от територията на страната. Населението на района е

1 078 000 души и представлява 15% от общото население в страната. 71% от населението на регион Югоизточен живее в градовете.

В район Югоизточен са включени 3 кооперативни съюза – РКС Бургас, КС Сливен и РКС Стара Загора, които заедно с членуващите в тях кооперации представляват:

  • 9% от член-кооператорите в системата (126 551 бр.)
  • 8% от общия дялов капитал (19 млн. лв.)
  • 11% от заетите в системата (7 423 бр.)
  • 13% от търговските обекти на верига КООП (777 бр.)
  • 11% от стопанските приходи на кооперативната система

Васил Буковски, председател на РКС „Черноморие” гр. Бургас:

”…Много от обслужваните населени места на територията на РКС Бургас са труднодостъпни и с малък брой жители. Осъществяването на търговия в тях носи загуба на кооперациите, но въпреки това не можем да оставим хората без основни хранителни стоки. Положителното е, че те търсят кооперативния магазин и имат доверие на кооперацията. Затова днес на заседанието на Съвета за икономическа ефективност изразих съгласие с предложението за увеличаване на националния единен кооперативен пазар. Обединяването на заявки и доставки е правилната политика.”

Тодор Драганов, председател на РКС гр. Сливен:

”…Днес в РКС Сливен членуват кооперации от 4 бивши териториални съюза – Сливен, Карнобат, Ямбол и Нова Загора. Техните проблеми са идентични с тези на кооперациите от РКС Бургас - много от обслужваните населени места са с малък брой жители, отдалечени са от големите градове или се намират в погранични райони. Затова една от основните ни задачи е да продължим с тяхното организационно укрепване и развитие. Съществено значение в този процес играе връзката между отделните кооперации и кооперативния съюз.“

Бялка Касабова, председател на РКС гр. Стара Загора:

”… В състава на РКС Стара Загора има стабилни и устойчиви кооперации, но и такива, чието състояние може да се определи като кризисно. За съжаление пропуснахме момента, когато стабилните кооперации трябваше да приемат по-слабите и да заработят като силна, обединена организация. Активната комуникация и диалогът между кооперативния съюз и кооперациите по този въпрос са предпоставка за постигане на устойчиви резултати и ние не можем да ги пренебрегваме. Трябва да се поучим от грешките си, за да вървим уверено напред.”

 

Дирекция „Кооперативна политика

и европейски проекти“, ЦКС