o

{posted_on} Apr 8, 2016

o

Съветът за икономическа ефективност продължи дискусията за надграждане модела на националните доставки

Както ви запознахме в предишна публикация ключовата дума на проведеното на 24 март 2016 г. заседание на Управителния съвет на ЦКС бе  „оптимизиране“. Съвсем логично това беше акцентът и на заседанието на Съвета за икономическа ефективност (СИЕ). Думите оптимизиране и развитие прозвучаха във всички обсъждания, предложения и решения на второто за годината заседание на съвета, което се проведе на същата дата в красивия черноморски град Бургас. Те допълниха акцентите от предишното заседание на управителния съвет, които бяха поставени върху надграждане модела на развитие на кооперативните организации и тяхната основна дейност – търговията, и необходимостта това да стане сега.

Обединени в усилията си да намерят най-точните механизми и инструменти за осъществяване на това надграждане, членовете на СИЕ  бяха единодушни, че то може да бъде постигнато единствено при запазване интересите на всички участници в единния кооперативен пазар - кооперации, кооперативни съюзи, националното търговско дружество  „Кооп-търговия и туризъм“ АД.

Като вносители на материали по дневния ред в заседанието взеха участие зам.-председателите на ЦКС Веска Димитрова и Диана Цакова и директорът на главна дирекция „Информационни технологии и търговия“ Живко Димитров. Гост на заседанието бе и изпълнителният директор на „Кооп-търговия и туризъм“ АД Бойка Добрева.

Зам.-председателят на ЦКС Веска Димитрова предложи да бъдат обсъдени изменения и допълнения на Наредбата за образуване и управление на ФВП „Инвестиции“, които имат за цел подобряване на финансовата и стопанска дисциплина, както и на събираемостта на отпуснатите от фонда средства. Участниците в заседанието бяха единодушни, че те ще спомогнат за оптимизиране работата на фонда и ще повишат ангажираността на кооперативните организации с прилагането на общата стопанска политика и приеха предложения проект.

Зам.-председателят на ЦКС Диана Цакова запозна членовете на СИЕ с правилата и законовите изисквания при провеждането на промоционални игри, инициативи и рекламни кампании в търговските обекти от верига КООП. Тя изтъкна, че при провеждането на кампании за рекламиране на кооперативни стоки и услуги кооперативните организации трябва да спазват стриктно разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, Закона за защита на личните данни и Закона за авторското право и сродните му права. С разпоредбите на тези закони се съобразява и Радио КООП, което бе разработено от ЦКС през 2013 г. като онлайн аудио информационна платформа, чрез която се осъществява реклама на продуктите с марката КООП и на магазините от търговската верига КООП.

Вносител по останалите точки от дневния ред бе директорът на главна дирекция „Информационни технологии и търговия“ Живко Димитров. Той предложи на вниманието на членовете на СИЕ модел за преструктуриране на единния кооперативен пазар (ЕКП). Той е разработен въз основа на дискусията, която се проведе в Управителния съвет на ЦКС през м. февруари и на допълнителни анализи на информацията от единната търговска информационна система (ЕТИС). Целта на предлаганата промяна в структурата на ЕКП е продиктувана от необходимостта за постигане на по-голяма ефективност на кооперативната търговия чрез обединяване на доставките от определени производители и постигането на по-добри търговски условия при доставката на стоки в магазините. Предложеният модел предвижда единният кооперативен пазар да бъде разпределен в следното съотношение: 40% национален пазар, 45% регионален пазар и 15% локален пазар.

Изготвеното предложение бе изпратено предварително на членовете на СИЕ за становище, но въпреки това предизвика оживена дискусия по време на заседанието. В нея се включиха по реда на изказванията Лазар Филчев – председател на СИЕ и председател на КС Пловдив, Ангел Руев -  председател на РПК „Развитие“ гр. Елин Пелин, Пенка Пеева - председател на КС Русе, Петър Стефанов - председател на ЦКС, Георги Теленчев - председател на РПК гр. Чирпан, Георги Сариев - председател на РПК „Наркооп“ гр. Пловдив, Байко Баев - председател на КС Ловеч и Васил Буковски, председател на КС Бургас. В своите изказвания те се позоваха и на впечатленията си от кооперативните обекти в региона на КС Стара Загора, КС Сливен и КС Бургас, които бяха посетени преди заседанието. (Виж карето).

Членовете на СИЕ подкрепиха единодушно предложения модел и се обединиха около становището, че основната им цел е да вземат решения, които не само ще превърнат кооперативната търговия в печеливш бизнес, но и ще съхранят интересите на кооперациите, кооперативните съюзи и „КООП-търговия и туризъм“ АД. Те проведоха задълбочен дебат относно стоковите групи и доставчиците, с които трябва да се провеждат разговори за сключване на договори за национални доставки. Най-обсъжданите от тях бяха млечните и месните продукти, захарните изделия, цигарите. Въпреки това всички бяха единодушни, че формулата 40-45-15 или 40% национален  и 60% регионален и локален пазар ще даде възможност на КС и ПК да предлагат онези стоки, които не само са познати и традиционни за всеки регион, но и присъстват в дома на хората ежедневно.

След като взеха решение за формулата и за групата стоки, по които да започне работа, членовете на СИЕ обсъдиха първата стока, която може да доведе до увеличаване на националния единен кооперативен пазар - брашното, което се използва от кооперативното хлебопроизводство. При обсъждането на въпроса директорът на гл. дирекция „ИТ и търговия“ Живко Димитров подчерта, че в това направление има значителни резерви. „Кооп-търговия и туризъм“ АД има сключени договори с производители на брашно, захар и сол в разфасовки подходящи за хлебопроизводството, които не се използват ефективно. Решено бе дружеството да направи анализ на причините за това и да организира търг за избор на доставчик, като покани за участие в него най-големите производители на брашно в страната.

Заседанието приключи с Приемането на Правила за организиране на национални промоции на стоки в обектите от търговска верига КООП.

 

Дирекция

„Кооперативна политика

и европейски проекти“, ЦКС