• Начало /
  • Новини /
  • Вече 80 години КС Пазарджик гради доверието в кооперативния бизнес модел

Вече 80 години КС Пазарджик гради доверието в кооперативния бизнес модел

{posted_on} Jul 14, 2016

Вече 80 години КС Пазарджик гради доверието  в кооперативния бизнес модел

Данни за КС Пазарджик 

  • КС Пазарджик  е създаден на 01 октомври 1936;
  • Съюзът членува в ЦКС;
  • Кооперациите, които членуват в съюза са 26 и обединяват 3109 член-кооператори;
  • Обслужваните населени места са 56 с население  215267;
  • Кооперациите стопанисват 35 търговски обекта, от които 21 са включени в търговската верига КООП;
  • Основните стопански дейности на Съюза и членуващите в него кооперации са: търговия на едро, търговия на дребно, промишленост, земеделие, туризъм.

В комплексното класиране на кооперациите  и съюзите според отчетените резултати за 2015 година Кооперативен съюз Пазарджик се класира на седмо място.

Александър Шишков, председател на Съюза споделя:

„През последните години реновирахме шест етажната административна сграда на КС Пазарджик, с което подобрихме условия за работа на служителите от съюза и кооперациите. Считам, че ефективното управление на човешките ресурси влияе положително върху цялостното развитие на кооперативния бизнес и осигурява повишаване на неговата производителност. От друга страна , формирането на успешен бизнес екип   е гаранция за постигане на ефективност и конкурентно способност в реализация на кооперативните стопански дейности.    

С наближаването на 2 юли Международният кооперативен ден, моят поздрав и послание към работещите в кооперациите, член кооператорите и  всички наши потребители е здраве, успехи и да бъдем силно ангажирани с кооперативната дейност и да работим активно за кооперативната идея, която се развива въпреки икономическата криза и се превърна в устойчив бизнес модел. Защото това е идея за по-добро общество, която е вечна, идея за справедливост и равенство, доказваща, че заедно можем да живеем по-добре.“

От далечната 1936 година до наши дни

Кооперативен съюз Пазарджик тази година отбелязва своя  юбилей. Неоспорим факт, че обединението прави силата, е подтикнало преди 80 години, кооперациите от Пазарджишки регион да създадат своя представителен орган. Така на 01.10.1936 година в Кооперативния регистър на съда е вписан Районен кооперативен съюз „Марица” гр.Пазарджик. През 1948 година към него се влива Конопочукачната фабрика в града и Тютюневата кооперация „Родопска яка”. От намерените архивни материали към 1950 година в РКС Пазарджик членуват 13 всестранни кооперации, една шивашка кооперация и производствена кооперация „Металпром”.  На Общото събрание през март 1952 година членуващите кооперации са вече 44 . През 1959 год.  е променено наименованието на съюза на Окръжен кооперативен съюз, а със заличаването на окръзите през 1987 година  се преименува на Кооперативен съюз, каквото е и наименованието до днес.

Днес КС Пазарджик има участие в три търговски дружества:

 

  • „Хебър КООП” АД,  където притежава 86 % от капитала;
  • „Александрия” ЕООД със 100% капитал;
  •  „КООП Мес” ООД с 50% от капитала.

Трите дружества осигуряват заетост на 30 служители, имат висока производителност на едно заето лице и отчитат положителни финансови резултати.

Организационно състояние

След направената оценка на потенциала за развитие на кооперациите, съобразено с потенциала на региона, в който се осъществява стопанската дейност, могат да се отличат следните фактори, които влияят негативно върху осъществяваната дейност:

  • вътрешни - загуба в доверието на кооперацията, имайки предвид тези в ликвидация, изпаднали в кризисно състояние и дори тези наричани „със затихващи функции”, които не осъществяват стопанска дейност, приходите са само от наеми и няма работещ персонал;
  • външни - демографския срив в региона.

Бъдещо развитие

Общото организационно развитие изисква предприемането на решителни и реални действия в кооперациите по отношение прием на член-кооператори и привличане на нови млади хора, които да продължат да работят за съхраняване на кооперативните ценности. На заседание на УС на КС Пазарджик, проведено на 9 юни, бяха поставени задачи и поети ангажименти от членовете на Управителния и Контролния съвет за по-активна работа през тази година, а именно Кооперативен съюз Пазарджик да окаже помощ при привличане на член-кооператорите от ликвидиращите се кооперации.

Резултати от стопанските  дейности  

Към края на 2015 година кооперациите от съюза ни отчитат общ обем на приходите от стопански дейности 5949 х.лв., което е 30 х. лв. повече от отчетеното през 2014 година 5 919 х.лв.. В общите приходи са включени приходи от финансирания 221 х.лв., които са единствено в селско стопанската дейност, финансирания за покриване на транспортни разходи за хляб и основни хранителни продукти в търговската дейност вече не се получават. Нетните приходи от продажби без финансирания общо в стопанските дейности са в размер на 5728 х.лв. или с 1 % повече от предходната година. Търговията на дребно, промишлеността, изкупуването и услугите отбелязват спад, а останалите дейности ресторантьорство, селско стопанство, наеми и продажби на ДМА с ръста си компенсират отстъплението.

Търговската дейност на дребно

Заема основен дял с нетни приходи от продажби 3515 х.лв. или 62 % от общите приходи. Намалението на приходите спрямо отчетеното  за 2014 година е  със 7 % или   241 х.лв. приходи, които обаче  са закономерни и показващи все по-силното негативно влияние на продължаващата икономическа рецесия.  Обективна причина за отчетеното намаление е спецификата на кооперативната търговия, които основно  е насочена към крайното потребление в малките населени места. Независимо от това три от кооперациите ни, които са с малки обеми в ТД, отчитат ръст от 6 до 47% и това са РПК ”Стефан Добрев” гр.Ракитово, ПК „Съединение” с.Звъничево, ПК „Бесапара” гр.Пазарджик. Доброто е , че в кооперациите с по-голям обем като Белово, Лесичово и Панагюрище спада е незначителен от 3 до 7 % спрямо предходната година.

В момента под логото КООП в нашият съюз работят 21 броя търговски обекта с търговска площ 1680 кв.м, които правят 71% от нетните приходи в търговската дейност. В тях са заети 35 търговски работника от общо заетите 63-ма в дейността, които отчитат средна производителност 66 х.лева на едно заето лице. 

Към края на 2015 година обемът на доставките от националния единен кооперативен пазар в съюза ни е 163 х.лв.и изпълнението спрямо заложеният план е 136% и включва:

  • 112 х.лв. от осемте групи стоки  - захар, олио, брашно, ориз, оцет, сол, боб, леща
  • 22 х.лв. от трите стоки – макаронени, хартиени и почистващи изделия
  • Кооперативните производства 30 х.лв.- мин.вода Горна Баня и чай
  • Вносни кооперативни стоки 10 х.лв.

Промишлена дейност

Съществено влияние за отчетния както и предходните периоди, е 12 % спад на приходите и намаленият брой кооперативни организации, осъществяващи

Намалението на обема от промишлените дейности е повлиял и на финансовия резултат , който е загуба от 18 х.лв. при печалба 17 х.лв. за 2014 година. Размера на загубата се дължи основно на увеличеният размер загуба от 31 х.лв. на РПК Белово. Останалите 6 кооперации отчитат печалби за 13 х.лв. 

Селско стопанство

Основните тенденции в развитието на през последните години е :

  • запазване броя на кооперациите – 4 броя;
  • структуроопределящата дейност е растиниевъдство: „Ал.Стамболийски” с.Славовица и „Взаимопомощ” с.Карабунар – трайни насаждения лозя, „Съгласие” с.Семчиново и „Луда Яна” с.Крали Марко – пшеница, ечемик  и слънчоглед;
  • приходите са в пряка зависимост от пазарните цени, които през последните години са по-ниски;
  • понижени са средните добиви на пшеница и слънчоглед, които са по-ниски от тези отчетени за страната.

През 2015 година нетните приходи от селско стопанската дейност са с ръст 56 % спрямо предходната година  – 350 х.лв. и резултата от тях е печалба от 6 х.лв. Засетите площи са 4560 д-ка  и са увеличени спрямо предходната година с4 %. Получените средства за финансиране на дейността са от фонд „Земеделие” и също са се увеличили  /221 х.лв./.

Основните приоритети за устойчиво развитие на кооперативното земеделие трябва да бъдат свързани с :

  • постигане на информираност за възможностите, които предоставя програмата за развитие на селските райони до 2020 година и използване на средства по нея;
  • увеличаване на обработваемите площи;
  • обновление на машинния парк и прилагане на устойчиви земеделски практики.

Нови моменти в КС Пазарджик

През 2015 година КС Пазарджик изпълни една от целите на ЦКС за развитие на регионалния кооперативен пазар. През първата си година, новосъздаденото дружество „КООП Мес” ООД  достигна обем над 700 х.лв. и зарежда кооперативните магазини от търговска верига КООП на съюзите в Софийска и Пловдивска област, както и Супермаркет КООП в София с месо и месни продукти. Дружеството  доказа ефективността от изграждането на малки предприятия, обслужващи кооперативните  търговски обекти. В дружеството  са заети 10 лица, от които всички са член-кооператори.

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС