• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация “Обнова”, Черни Осъм с международно признание

Кооперация “Обнова”, Черни Осъм с международно признание

{posted_on} Aug 16, 2016

Кооперация “Обнова”, Черни Осъм с международно признание

Данни за кооперация “Обнова”, Черни Осъм

  • ПК “Обнова” членува в КС Ловеч;
  • Броят на заети в кооперацията е 146 души;
  • Член-кооператорите са 177 души, от които 19 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е промишленост;

Според отчетените резултати за 2015, кооперация “Обнова” е натридесет и осмо място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Николай МАЛЧЕВ, председател на кооперацията

„Ние произвеждаме стоки не за склад,

а за реализация на пазара у нас и в чужбина

Кооперацията ни е стабилна и тя вдъхва живот на красивото балканско село Черни Осъм. През миналата година сме направили инвестиции в размер на четиристотин петдесет и седем хиляди лева. Постоянно се модернизираме, за да можем да произвеждаме детайли с високо качество и да имаме международен авторитет. Непрекъснато внедряваме нова номенклатура. Сега започнахме да произвеждаме столове, които много се търсят – при тях няма сглобки и винтчета. На едно от най-големите изложения в Кьолн на три отделни щанда бяха показани  новите столове, които впечатляват  със своята естетика и функционалност.

Кооперация  “Обнова” е член на Българската стопанска камара, активен член е на браншовата Камара на дървопреработващите и мебелни предприятие и др.

Но нашата най-голяма гордост е, че  сме част от кооперативното семейство. През всичките десетилетия от създаването си кооперацията е била близо до хората, развивала е освен дървопреработвателна и търговска дейност, подържала е свои магазини за хранителни стоки, подкрепяла е  и  финансово местното население.“

Основната дейност на тази кооперация е производствената. Кооперацията се е заела с тази задача поради особеностите на района. Възникнала е като съпротива срещу безогледната сеч в района и с дейността си се е обособила като истински стопанин, който разумно използва природните дадености и осигурява на своите член-кооператори добър поминък. Важна подробност е, че всяко семейство в селото е свързало живота си в една или друга степен с кооперацията.

Всяка година кооперацията бележи ръст в производството. Постоянно се увеличава  директният износ, чийто ръст спрямо предходната година е близо четиридесет процента.

Кооперацията работи с деветдесет и четири фирми, като двадесет и четири са чуждестранни.

През годините кооперацията е развивала разностранна дейност, включително търговия на дребно, ресторантьорство и др.

Опитът е подсказал на ръководствата на кооперацията, че най-успешно може да се развива “Обнова” като съсредоточи усилията си в преработването на дървесина. С тази дейност са започнали да идват сериозни приходи.

В момента близо седемдесет процента от заетите в кооперацията са жители на селото.

Легендарният път на кооперацията през десетилетията

Началото е поставено през хиляда деветстотин двадесет и втора година по време на управлението на земеделците. Идеята е на местната земеделска дружба. Кооперацията се нарича Трудова горска производителна кооперация с неограничена отговорност под името “Амбарица”.

Новосъздадената кооперация става член на Горския кооперативен съюз – София. За кратко време носи и името “Бук”, като се е разчитало, че така ще придобие по-голяма популярност.

Част от функциите, с които трябва да се натовари кооперацията са:

  • да закупува и преработва гори на членовете и не-членовете;
  • да подържа необходимата техника за рационално преработване на дървените материал;
  • да организира задружната продажба на изработените от членовете горски производи;
  • да доставя на членовете необходимите за всекидневен живот хранителни и други продукти;
  • да развие между членовете си любов към горите;
  • да се грижи за умственото и нравствено  израстване на членовете си.

Освен продажба на дървени изделия кооперацията организира из полските села общи доставки на храни, варива и фуражи. През хиляда деветстотин тридесет и шеста година отново възвръща името си като  Трудова горска производителна кооперация.

Подробности от историята на кооперацията

През това време в Троян функционира акционерното дружество “Коппроиз”, което произвежда мокро лепен шперплат и кооперация “Обнова” все по-категорично се явява като силен конкурент. Решава се да бъде изградена цялостна фабрика за производството на този търсен продукт. Но първо трябва да се намерят средства. Съмишленик на кооперацията урежда заем от един милион лева, но…при условие, че членовете на кооперацията се застраховат в същата банка за същата сума. От своя страна кооператори трябва да  съберат един милион за дялов капитал. Парите са събрани  и строежът е осъществен.

И още един интригуващ случай

За да се задвижат машините на фабриката е необходим електрически ток. Отправена е молба към Водния синдикат в Троян. Молбата не е удовлетворена поради местни интереси.

Тогава се взема решение кооперацията да направи собствена електростанция. Построява се сграда, доставят се от Германия необходимите машини и на шести май хиляда деветстотин тридесет и девета година електроцентралата е готова.

Произведеният ток се ползва не само от кооперацията, но той осветява цялото село – едно от първите електрифицирани в страната.

Във всяко действие е заложена перспектива

Сравнително наскоро кооперацията кандидатства със свой проект и успява да привлече средства в размер на триста и осемдесет хиляди евро. Средствата спомогнаха за модернизирането на производствената дейност.

В момента кооперацията отново работи върху проект “Подобряване на производствения  капацитет” на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014 - 2020 г.

Признание на международно ниво

Наскоро представители на известна шведска марка за мебели, която има представителство и у нас посетиха кооперация „Обнова“. След проведени делови разговори се установява партньорство, което е доказателство за качеството и надеждността на изделията, произвеждани от кооперация „Обнова“.

Село Черни Осъм е кооперация “Обнова” и кооперация “Обнова” е село Черни Осъм. В масивна сграда на кооперацията е настанена безплатно школата за обучение на планински водачи спасители. Терен на кооперацията е дарен на църквата за изграждане на параклис.

Но да чуем отново председателя на кооперацията господин Николай Малчев. Това е един изключително енергичен човек, с поглед и интуиция на бизнесмен. Той вижда далече, но не изпуска от поглед и проблемите на днешния ден: „Колкото и странно да е – ние страдаме от липса на работна ръка. Сега работещите при нас посещават курсове по английски език. Трябват ни и повече млади хора. В училището за спасители бихме могли да открием паралелка, която да подготвя специалисти за нашето производство.“

 

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС