• Начало /
  • Новини /
  • Промяна на правоотношенията за изборите длъжности в кооперацията

Промяна на правоотношенията за изборите длъжности в кооперацията

{posted_on} Nov 25, 2016

Промяна на правоотношенията за изборите длъжности в кооперацията

Поради засилен интерес във връзка с упражняване правото на пенсиониране на председателите на кооперации отново напомняме на нашите читатели за процедурата, която трябва да се изпълни, така че да се спазят всички законови изисквания. От 01.01.2015 г. (Д.В. бр. 107 от 2014 г.) се отмени разпоредбата на чл. 94, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), с което отпада изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст на всички лица без значение вида на трудовото правоотношение и начина на осигуряването. Това означава, че председателите на кооперации, независимо от вида на трудовото им правоотношение, могат да подадат документи за пенсиониране, ако отговарят на условията за това – необходима възраст и осигурителен стаж. Но остава изискването на чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда (КТ) за прекратяване на осигуряването за да се изплати обезщетение поради придобито право на пенсия.

За тези председатели на кооперации, които са по трудови правоотношения и искат да се възползват от промените в чл. 94 от КСО, както и да получат обезщетението по чл.222, ал.3 от КТ е необходимо да прекратят трудовото си правоотношение с кооперацията. Това означава, че остават да довършат мандата си като председатели, защото само променят вида на правоотношението с кооперацията от трудово в извън трудово. Процедурата е в следните няколко стъпки:

  1. Председателят на кооперацията отправя заявление с едномесечно предизвестие  до Управителния съвет за смяна на правоотношението му (чл.326 от КТ). Има два случая:
    1. Ако при избора му не е взето изрично решение от Общото събрание да бъде по трудово правоотношение, то в едномесечния срок трябва да се свика извънредно заседание на Управителния съвет.
    2. В противен случай отново в едномесечен срок се налага свикване на извънредно общо събрание, което да разгледа заявлението на председателя, защото то се явява негов работодател по смисъла на Закона за кооперациите.
  2. Въз основа на решението по т.1 председателят утвърждава ново щатно длъжностно разписание без длъжност „председател”, считано от датата на вземане на решението.
  3. Издава се заповед въз основа на протокола от Управителния съвет за прекратяване трудовото правоотношение на председателя, след изтичане на едномесечния срок на основание чл. 326 от Кодекса на труда (КТ). Възможно е да се вземе решение и за прекратяването му  по взаимно съгласие (ч.325, т.1 от КТ). Изплащат му се обезщетения за неизползван отпуск към датата на прекратяване и обезщетение по чл. 222, ал.3 от КТ ( две или шест брутни заплати в зависимост от трудовия му стаж в кооперацията).
  4. В седемдневен срок от датата на прекратяване трудовото правоотношение на председателя се изпраща  уведомление в Националната агенция по приходите.
  5. От датата на прекратяване на трудовото му правоотношение в декларация образец № 1 „Данни за осигуреното лице” вече в код 12 „Вид осигурен” няма да се подават с „01” (работници и служители), а с „09” (за членове на кооперации, получаващи възнаграждение за работа без трудово правоотношение в кооперацията) или „82” (за лица упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборни длъжности, т.е. такива са председателите на регионалните съюзи). В случай, че преминаването става в средата на месеца, е необходимо да се подадат две от горните декларации (по една за всеки код).

Върху така определеното в протокола на Управителния съвет възнаграждение на председателя по извън трудови правоотношения се внасят осигурителни вноски на основание чл. 4, ал. 1, т. 5 от КСО – за всички осигурителни случаи без безработица и преди приспадане на нормативно признатите разходи. Възнаграждението им не се обвързва с минималните осигурителни доходи. За председателите по извън трудови правоотношения не се отнасят разпоредбите  на Кодекса на труда в т.ч. регламентирано работно време, право на отпуски, допълнително възнаграждение за професионален опит и т.н. Но остава правото им на обезщетения поради временна неработоспособност, трудова злополука и професионална болест, тъй като са задължени да внасят осигуровки за този риск.

Не е необходимо отново с председателя да се сключва споразумение по чл.107 от Кодекса на труда, защото в този случай продължава внасянето на осигуровки за безработица, но в качеството си вече на пенсионер,  няма право да взима помощи за безработица. Обръщаме отново внимание, че кооперацията не сключва с председателя така наречения „граждански договор”, тъй като в протокола от Управителния съвет се определя възнаграждението му по извън трудови правоотношения, а правомощията му са регламентирани в Закона за кооперациите и Устава на кооперацията. Не трябва да се сключва с него и другия вид „граждански договор”, който придоби широко приложение като договор за възлагане на управлението на дружеството, защото кооперацията не е търговско дружество. 

 

Отдел „Човешки ресурси“, ЦКС