• Начало /
  • Новини /
  • До края на годината РПК “Наркооп” – Хасково ще включи осемте си магазина в търговската верига КООП

До края на годината РПК “Наркооп” – Хасково ще включи осемте си магазина в търговската верига КООП

{posted_on} Jul 9, 2012 Новини

До края на годината РПК “Наркооп” – Хасково ще включи осемте си магазина в търговската верига КООП

Интересна е тази кооперация. Тя има обекти както в самия град, така и в няколко околни села. Пазарната среда е различна. По един начин се работи в град с десетки хиляди жители и по съвсем друг начин в село с шейсет и осем жители. И интересното е именно тук - това, по което си приличат различните търговски обекти, е много повече от това, по което се различават.

Особена е атмосферата във всичките кооперативни обекти. Дружелюбност и позитивно отношение има във всеки жест и във всяка дума. Прави силно впечатление, че никъде не видях притеснение за утрешния ден. Истината е, че кооперативните търговски обекти вече трайно и спокойно са навлезли в живота на хората, станали са социални средища и в хората няма колебание дали да влязат в кооперативния магазин или в друг.

И не би могло да бъде другояче. Госпожа Таничка Атанасова, председател на кооперацията, сподели, че в много от селищата вече няма конкуренция. Но за да се стигне дотук е изминат сложен път на умна пазарна тактика. Имаше време, когато губехме - сподели госпожа Атанасова, но бяхме търпеливи, работехме всеотдайно въпреки всичко и нещата си дойдоха на мястото - сега работим спокойно и можем да мислим за утрешния ден.

Повече подробности от пазарната тактика

Отминало е времето, когато търговската дейност на кооперацията е изнемогвала. Сега из селата няма конкуренти, но и през ум не минава на ръководството на кооперацията да слага по-високи надценки, след като вече е своеобразен монополист. Надценките са разумни и хората отчитат това. Съставните селища са около Хасково и всеки може да направи ценови сравнения между местните кооперативни магазини и големите вериги. Сравнението не обезпокоява кооперацията.

Обектите се зареждат всеки ден. Директно фирми с договори по линия на единния кооперативен пазар карат стоки. Със собствен превоз кооперацията доставя стоките, които фирмите не са доставили. Пазарува се преди всичко от едровата база на "Тракия кооп" АД. Ако някоя стока липсва - тогава се търси от други източници. Ако от някой търговски обект се обадят, че някоя стока е изчерпана - кооперацията има готовност същия ден да я достави. Практически постоянно пред магазините спират зареждащи коли. Това също прави впечатление на хората.

Анализите показват, че в рамките на месец цялата стока се обръща.

Магазинерките в повечето от обектите казаха на госпожа Атанасова кооперацията повече да не ги зарежда със зеленчуци, тъй като местните хора вече имат собствена реколта, даже някои от бабите вече изнасят собствени домати, като предвидливо се настаняват недалече от магазините...

Оптимистични наблюдения из съставните села

В селата Брягово, Родопи и Любеново при проливните дъждове тази пролет паднали мостовете, които ги свързват с големия свят. В Брегово например още личат следите от голямото наводнение на местната река, която направи всъщност големия потоп в село Бисер. Любопитното тук е друго: когато селата са били без мостове...кооперативната търговия не е спирала нито за час. Колите с продукти спирали на единия бряг и на ръка хората пренасяли стоките до другия бряг и до магазините.

В село Любеново всичките жители са член-кооператори!

До магазина в селото има пивница, където цените са както в магазина. Излишно е да казвам, че целодневно има хора на раздумка и на...пазар.

В село Брягово госпожа Атанасова ми показа кооперативно помещение, което е много подходящо за съхранение на билки. Тя сподели, че кооперацията има амбиции след като е налице стабилизиране на търговската дейност да се обърне и към изкупуването.

В това село всъщност само кооперативни сгради оформят центъра. Госпожа Атанасова има амбицията тези сгради да се обновят, украсят и да дадат по-модерен вид на селището. В една от сградите, която е широка и дава възможност да стане уютна, ще се провеждат празненства, сватби и т.н.

В село Стамболийски до кооперативния магазин има кафене. Магазинът е просторен, кафенето - също. В непосредствените планове на кооперацията стои идеята дворът до сградата, който е отдалечен от уличното движение, да бъде превърнат в детска площадка. Така по своеобразен начин ще бъде затворен кръгът от битието на една майка, която отглежда рожбата си и върти домакинството.

На стрехата под входа на магазина в село Въгларово видяхме няколко лястовичи гнезда. Хората им се радват. Всички знаят народната мъдрост, че лястовиците правят гнездата си само над вратите на спокойни и богати домове. Сега гнездата са пълни с малки лястовички, хората поглеждат към тях и очакват да ги видят как летят и лъкатушат над селото.

Един интересен експеримент

Любопитен е подходът на ръководството на кооперацията в село Брягово. Там в широка кооперативна сграда в самия център са разположени два магазина. По средата има кафене. Кафенето има входове към двата магазина. Човек може да си купи кафе от който магазин пожелае. Всъщност човек може да си купи каквито иска стоки от...двата магазина. Логично е единият магазин при тази разстановка да е например за хранителни стоки, а другият за промишлени например. Но тук експериментът е налице - двата магазина са еднакви, продават хранителни стоки, зареждат се еднакво. Но има и някои тънкости. Кой от магазините ще привлече повече потребители, кой от магазините ще заяви повече и по-продаваема стока...Всичко зависи от продавачите. Между тях има всекидневно състезание. А хората с пазарното си поведение и с предпочитанията си ще дадат по-висока оценка на единия от магазините. Засега магазините работят с еднакъв успех. Един човек сподели, че  има случаи  когато жената си взима кафе от единия магазин, а мъжът - от другия.

От това съревнование всъщност печелят хората!

Един показателен детайл

Сега навсякъде из кооперативните магазини тече усилена работа. В момента четири от кооперативните магазини са включени във веригата КООП. До края на годината госпожа Атанасова има амбицията да подготви и да включи във веригата останалите четири. Така осемте кооперативни магазини ще са във веригата!

Навсякъде личи присъствието на майстори. Питам госпожа Атанасова колко разходи гълтат тези майстори. С учудване разбирам, че за майстори кооперацията пари не дава...защото си има собствени майстори. Шофьори, снабдители и други са подбрани така, че да имат способностите когато потрябва да се превръщат в квалифицирани майстори. Трябва да е нещо съвсем сложно, за да не могат да се справят. Но какво ли сложно може да се появи, след като кооперативните майстори редят фаянсови и теракотни плочи, правят мазилки и шпакловки...

Ето една добре направена сметка.

Утрешният ден

След пълната модернизация на кооперативните магазини следва още една смела крачка. Тук е мястото да кажа, че и сега магазините са истински съвременни обекти, така че крачката до довеждането им до изискванията за включване във веригата не трябва да е много голяма.

В близките планове стои намерението модерните магазини да бъдат изцяло оборудвани с нужната електроника. Ще бъде изграден център, където ще се вкарва, обработва и анализира цялата информация.

Не е далече денят, когато това ще сане, след като кооперацията не само събира финансови ресурси за модернизацията, но мисли и за човешките ресурси. С новото ще дойдат и нови хора. Важното е, че сегашните стопани на коопертивната търговия работят отговорно. Те предоставят на хората стоки, но и настроение. Видях това с очите си.

Таничка АТАНАСОВА, председател на кооперацията: Работим за хората и стоим честно и почтено на пазара. Аз съм вече двадесет години председател на кооперацията. Животът ни даде много мъдри уроци. Имахме тежки години и с упоритост и постоянство достигнахме до време, когато можем да работим спокойно. А това ни дава възможност да мислим за усъвършенстване и за по-нататъшно модернизиране.

Мога да споделя, че ние работим за хората, които страдат. Работим за хората, които трудно живеят. Ние стоим честно и почтено на пазара. По този начин ние работим за бъдещето - честно и човеколюбиво.

Смятам, че днес материалното затрупа духовното, налице е безверие. И една от нашите задачи е да създаваме и поддържаме добри чувства на хората към кооперацията. Това се постига с отговорна работа, със стремеж да отговориш на потребностите и с майсторството да създаваш атмосфера в магазините и човек да се чувства в тях като в свои води...

Гордея се, че сме хора отговорни. На мене например Управителният съвет може да ми гласува висока заплата, аз обаче се съобразявам с хората. Моята заплата е съобразена с оборотите, така както е съобразена и заплатата на магазинерите.