• Начало /
  • Новини /
  • РПК “Правда” с. Щръклево развива успешно кооперативния бизнес модел

РПК “Правда” с. Щръклево развива успешно кооперативния бизнес модел

{posted_on} Jun 7, 2017

РПК “Правда” с. Щръклево развива успешно кооперативния бизнес модел

 

Кратка визитка на РПК „Правда“ 

  • РПК „Правда“ членува в РКС Русе
  • Броят на заетите в кооперацията е 35 души
  • Член-кооператорите са 497 души, от които 10 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно и земеделие
  • Кооперацията стопанисва 6 търговски обекта, от които 5 са включени в национална търговска верига КООП
  • Обслужва 2 населени места

Данчо Камбуров, председател на РПК „Правда“ с. Щръклево 

„В борбата за икономическа интеграция, кооперацията е за справедливо отношение между труда и капитала с цел създаване на по-добър свят, чрез частната собственост. За нашата кооперация отминаха тежките години. Сега имаме всичко – собствени средства, съвременна техника, работна ръка. Не можем да се оплачем стига само времето да е с нас. Да не забравяме, че кооперативният бизнес модел може да бъде най-успешен и устойчив на кризисни влияния, защото в него управлява човекът, а не капиталът. Да използваме прагматизма и диалога и да бъдем ефективни кооперативни лидери. Да проявим дисциплина и лоялност, да поемем отговорностите в работата, която предстои през 2017 година.“

Историческа хроника

Преди 118 години в китното село Щръклево се създава кредитно-спестовна каса, която наричат „Правда”. С това име РПК „Правда” преминава през годините, за да заеме своето място сред първите кооперации не само в областта, но и в системата на ЦКС. Районна потребителна кооперация „Правда“ може да бъде описана като успешна и динамично развиваща се кооперация. През последните няколко години тя извървя труден, но за сметка на това успешен път в своето развитие. С усилия и всеотдайност работниците и служителите на кооперацията са я превърнали в една от топ кооперациите в системата на ЦКС. Затова авторитетът и славата й са напълно заслужени.

Търговия на дребно

В РПК „Правда“ с. Щръклево работят пет хранителни магазина, включени в търговската верига КООП, магазин за домашни потреби и клуб-ресторант, чиито едноличен собственик е кооперацията.

Първата стъпка срещу конкуренцията през последните години е модернизацията на търговските обекти. Всичките магазини са най-представителните в кварталите на Щръклево. В търговските обекти се предлага богат асортимент от висококачествени стоки на достъпни цени и има въведена бар-кодова система. Преди три години завърши цялостното обновяване и реконструкция на търговската мрежа в кооперацията, в това число и откриване на нов хранителен магазин в североизточната част на селото. Кооперацията стопанисва и ресторант в центъра на Щръклево, който е единствен в голямото русенско село и е място за срещи, събития и развлечения за член-кооператорите и хората от селото. И през 2016 година всеки четвъртък, петък, събота и неделя, районна потребителна кооперация „Правда“ предоставя на своите клиенти в търговските обекти стоки на промоционални цени. Пред всички кооперативни магазини се изнасят табла с промоционалните стоки за деня. В края на годината се организира традиционната новогодишна томбола. През последните четири години член-кооператори на РПК „Правда“ спечелиха двукратно голямата награда – лек автомобил шкода “Фабия” от томболата на инициативата на ЦКС “КООП – заедно на пазар”.

С решение на Общото събрание на кооперацията от 2008 година е създадено търговско дружество “Правда КООП 2008” ЕООД, чиито едноличен собственик е кооперацията. Цялата търговска дейност е отделена в дружеството. По този начин ръководството има точен поглед върху търговията. Всички търговски обекти на кооперацията работят без прекъсване, търговските работници са и консултанти, които вежливо и с търпение привличат клиентите.

Търговските обекти се зареждат по линия на Националния единен кооперативен пазар от склада на едро на РКС гр. Русе. Освен от складовете на РКС Русе, магазините се зареждат и от местни производители, с част от които има сключени договори чрез РКС Русе по линия на регионалните доставчици. Член-кооператорите на РПК „Правда“ милеят за собствеността си и пазарувайки от кооперативните магазини допринасят за развитието на кооперацията.

Земеделие

Дейността земеделие, която РПК „Правда“ започва да развива през 1995 година е стратегически важен сектор на българската икономика, което го определя като дългосрочен приоритет за държавното управление в страната. След присъединяването към ЕС се подобрява икономическата среда на сектора - българското земеделие има възможност за усвояване на значителен финансов ресурс, нарастват и възможностите за външни инвестиции. Развитието, управлението и резултатите от него попадат под влияние на редица обективни, субективни и климатични фактори. Климатичните условия и качеството на почвите в землището на с. Щръклево благоприятстват за успешно развитие на земеделие, което винаги е било и ще бъде тясно свързано с хората и тяхната земя.

През 2016 година от РПК „Правда“ се сключиха договори за обработка на 14 200 дка. земеделска земя от които 1297дка. е собствена земя на кооперацията. Изминалата година беше неблагоприятна както за есенните култури така и за пролетните от страна на агрометеорологичните условия. Есенните култури презимуваха успешно, но топлата и дъждовна пролет създаде неприятности. Въпреки положените усилия от кооперацията не успяха да достигнат добивите от 2015 година. Среден добив от пшеница за 2016 година е 620 кг., при рапицата е 300 кг. От царевицата са получени стабилни добиви, които са много по-високи от средните за страната. За седма поредна година кооперацията отглежда 2000 дка. шарен слънчоглед, който се реализира добре на пазара. И тази година метеорологичните условия не бяха благоприятни за маслодайния слънчоглед, който е податлив на болести.

Г-н Камбуров сподели: „През годината отглеждахме 1000 дка. люцерна за семе. За нас е нова култура, но трябваше да спазваме разпоредбите на фонд „Земеделие“ за така наречените ЕРП-та, които трябва да бъдат минимум 5% от декарите, които обработваме. Получихме около 29 кг. бенефицирано семе от декар и се надявам, че до новата реколта изцяло ще го реализираме на пазара“.

За стопанската 2016 /2017 година от РПК „Правда“ са засяли 7300 дка. есенници, от които 4700 дка. пшеница и 2600 дка. маслодайна рапица. Извършена е дълбока оран на 6200 декара. Закупена е и необходимата тор за подхранване на културите. Въпреки трудностите, с които се сблъсква ръководството на РПК „Правда“, през 2016 финансовият резултат на кооперацията от земеделие е положителен.

Модернизацията и автоматизацията на машинно – тракторния парк върви успоредно с новите технологии, които се внедряват в селското стопанство в световен мащаб. В тази връзка от УС на РПК „Правда“ са взели решение да се закупят самоходна пръскачка, торачка и ремарке.

Кооперацията винаги е изпълнявала и социална отговорност, поемала е своите обществени ангажименти, а ценности като хуманност, взаимопомощ, солидарност са в основата на нейната социална политика. По решение на УС в края на 2016 година са раздадени на финансово затруднени член-кооператори пакети с хранителни продукти. От РКС „Правда“ осигуряват и социалните придобивки на своите служители: ваучери за храна, медицински прегледи, работно облекло и др. От кооперацията спонсорират всички културни или спортни мероприятия, проведени в с. Щръклево и с. Красен.

Пътят, по който е поела кооперацията през далечната 1995 година да развива земеделие се оказа правилен. В днешни дни РПК „Правда“ е основен производител на зърнени култури в региона и един от най - големите в системата на ЦКС. Не случайно за поредна година кооперацията е удостоена от ЦКС с почетна грамота за кооперация с най-успешно и динамично развиваща се земеделска дейност. Успехите в земеделието се дължат на Управителния съвет на районна потребителна кооперация „Правда“ и се измерват във финансовите резултати, закупената нова техника, добивите, рентата, изградените складови бази. Със спечеления от кооперацията проект по програма на ЕС за „Модернизиране на земеделските стопанства“ беше закупен нов комбайн – „Токано“ с хедер и адаптер, приспособление за жътва на рапица, стърнищен култиватор, дискова брана, седем корпусен обръщателен плуг.

„Активите неминуемо ще доведат през следващите години да произвеждаме продукция с ниска себестойност, качествена обработка на площите и спазване в срок на всички агротехнически мероприятия. Ежегодното отчитане на високи финансови резултати, дават възможност за модернизиране на стопанството, като ползваме върховите технологии в агробизнеса“, с гордост споделя г-н Камбуров.

Приоритети за развитие през 2017 г.:

  • Кооперацията да продължи по-активно присъствие на пазара за закупуването на земеделска земя .
  • Да се увеличи арендованата земя с още 500 дка., за обработката на която разполагаме с нужната земеделска техника и складова база.
  • Да се увеличи общият стокооборот в търговията на дребно.
  • Да се завърши складът за зърносъхранение в базата в с. Бъзън за 1000 тона продукция.

Дирекция "Кооп медии и реклама"