• Начало /
  • Новини /
  • И през 2016 г. ППК „Бръшлян” с. Бръшлен постигна стабилни резултати

И през 2016 г. ППК „Бръшлян” с. Бръшлен постигна стабилни резултати

{posted_on} Jul 1, 2017

И през 2016 г. ППК „Бръшлян” с. Бръшлен постигна стабилни резултати

И през 2016 г. ППК „Бръшлян” с. Бръшлен постигна стабилни резултати

Данни за ППК „Бръшлян“, с. Бръшлен /каре/

•        ППК „Бръшлян“, членува в РКС Русе

•        Член-кооператорите са 453

•        Броят на заетите в кооперацията е 22 души

•        Основните стопански дейности са търговия на дребно и селско стопанство

•        Кооперацията стопанисва 1 търговски обект, който е включен в национална верига КООП

•        Кооперацията обслужва с. Бръшлен

Йордан Тодоров , председател на ППК „Бръшлян”

„С изминалата 2016 година нашата кооперация отново утвърди своето място в живота на член-кооператорите си и декларира, че ще продължи да работи в тяхна полза за по-добри икономически и финансови резултати. Въпреки трудностите през 2016 г., като сушата, ниските изкупни цени на продукцията, трудно разбираема нормативна база, в която непрекъснато се променят изисквания за субсидии и купища информация, която трябва да се подава ние успяхме да затвърдим нашата икономическа стабилност. Веднага трябва да споделя, че през годината управителния съвет правилно подкрепяше ръководството за създаване на добър климат за организиране на целия производствен процес. Нашата кооперация не само има стабилни икономически резултати, но изпълнява и редица социални функции. За нашите съселяни тя означава постоянно увеличаващи се доходи за член-кооператорите, нови работни места, помощи за църквата, читалището и кметството.“

Русенското село Бръшлен има двеста годишна история. Почти всички наследници на някогашните собственици на земеделски земи в този район са членове на кооперацията. Тя е правоприемник на земеделската кооперация в селото, която се обединява с потребителната кооперация „Братска помощ” през 1994 г. Така е съхранена голямата материална база на потребителната кооперация и селскостопанската техника – на земеделската. Пръв председател на обединената кооперация е Йордан Тодоров, който и до днес я ръководи успешно, независимо от влошената икономическа обстановка в страната. През 2016 година въпреки лошите климатични условия от ППК „Бръшлян“ отчитат високи добиви от културите. Реализацията, която е осъществена също е на добри пазарни цени към момента, благодарение на високото качество на произведеното зърно. Принос за това имат и членовете на управителния съвет, които се вслушваха в предложенията на председателя. В резултат на неговите проучвания за пазара и добрите контакти с партньорите, с които работи кооперацията се получиха по-добри доходи от културите.

Търговска дейност

Търговската дейност на кооперацията е представена от един магазин включен в национална търговска верига КООП (той е един от първите от веригата в русенския район). Намаленото потребление на населението и тук оказва своето влияние, но кооперативният магазин е предпочитания търговски обект за жителите на селото. Той се намира в центъра на Бръшлен и в него винаги има клиенти. Голям и разнообразен е асортиментът от стоки, които се предлагат. Те се зареждат по линията на единния кооперативен пазар и от фирми за търговия на едро, с които РКС Русе има сключени договори. Това дава възможност на жителите на Бръшлен да купуват качествени продукти на достъпни цени. Летните месеци са по-активни за търговската дейност. Член-кооператорите пазаруват с клиентски карти и ползват отстъпка при пазаруване. Програмата за лоялни клиенти ще продължи да се разширява и да привлича нови клиенти и през тази година. Стокооборота за 2016 година е увеличен, в резултат на високата култура на обслужване и качествените и разнообразни стоки, които се доставят в магазина. Не без значение са и сравнително ниските цени, които се договарят и предлагат на клиентите. През годината все повече се утвърждава доставката на стоки по заявка и желание на клиента.

Земеделската 2016 година на ППК „“Бръшлян“

И през 2016 г. имаше лоши климатични условия, на които няма как да се влияе. Трудностите показаха и още нещо - колко е важно кооперацията да има достатъчно надеждна съвременна техника, подходяща складова база, добра организация и квалифицирани кадри, за да могат да се справят и в най-сложната ситуация и да отчетат поредната успешна година за производствено-потребителна кооперация „Бръшлян”. От ППК „Бръшлян“ залагат на зърно-производството и то до преди две години е носело високи доходи. Постоянно изкупните цени на зърното падат, а такива са и тенденциите за в бъдеще в световен мащаб. Статистиката показва, че през 2016 г. понижението на цените при зърнените култури е 4 % спрямо 2015 година, а при техническите 3.7 %.  Затова е нужно да се започне отглеждане на различни култури. От ППК „Бръшлян“ за 2017 година предвиждат да се разнообразят отглежданите култури. За тази година това са грах и дини. Отглеждането на граха е заложено върху 930 дка, които 350 дка върху напоително поле, където след прибирането му ще се засее втора култура царевица за зърно. За изкупуването ще се сключи договор. Засаждането на дини със специален сорт за извличане на семките ще е върху 100 дка, които ще бъдат предложени за изкупуване отново с договор за арабските страни. Това са новости в програмата на ППК „Бръшлян“. Направени са проучвания в райони, където са отглеждали тези култури и от кооперацията се надяват експеримента да бъде положителен. Част от програмата се изпълнява от есента. Площите за грах са наторени и имат една обработка от есента и при първа възможност ще се извърши сеитба. Рапицата и пшеницата са в добро състояние, наторени са и след добрата снежна покривка, която имаше тази зима от ППК „Бръшлян“ се надяват на добри резултати. В момента тече подготовката на техниката.

Съвременно високо ефективно земеделие

 се прави с нова високо производителна техника. През 2016 година управителния съвет насочи инвестициите на кооперацията към реконструкция и модернизация на зърно базата. Реализиран със собствени средства беше проект за ново технологично оборудване, включващо:

  • семечистачна машина
  • редлери, елеватори и кула за пълнене и изпразване на силози и складове
  • строително монтажни работи
  • електроника и автоматизация на процесите

За да се приключи цялостната модернизация на зърно базата тази есен с решение на управителния съвет на ППК „Бръшлян“ се разработи и кандидатства с проект по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони, която включва:

  • машини и съоръжения за зърно базата
  • система за автоматично управление на процесите
  • строително-монтажни дейности по плоски складове
  • трактор 260 к.с.
  • консултантски договор и проект

Осъществяването на тези ремонти се налага от факта, че машините и съоръженията в зърно базата са амортизирани, нископроизводителни, а плоските складове са без автоматизация. Това води до лошо качество на съхраняваното зърно, без да може да се почиства, а при изпразването им трябва  работна ръка, която липсва. След пълната реализация на проекта ще се увеличи капацитета на складовете с над 500 тона зърно.

На следващо място по значение са новостите, които ППК „Бръшлян“ изпитва всяка година по отношение на внедряване на новите сортове и хибриди при отделните култури. Това позволява да се проследи как се представят при нашите климатични условия и след това да се внедрят в масовите посеви. При съвременното интензивно земеделие новостите трябва да се внедряват бързо, защото те носят високите производствени резултати и така изкупните цени през последните години се запазват, а при някои култури и падат. Новости има и при почвообработващите и сеещите машини. Наложително е много бързо да се проучат и внедрят агрегати за сеитба, при които отпадат дълбоката оран, предсеитбените обработки. Това е така наречената „Но-Тилл“ технология, която означава нулева обработка на почвата - без оран, без други обработки на почвата. Засяването на семената за различните култури става върху растителните остатъци със специални сеялки. Високите цени на горивата задължават да се работи ежедневно за рязко намаляване на обработките, а от там и себестойността при отглеждане на културите. И не на последно място трябва да се извърши промяна на структурата на отглежданите култури.

за пролетната кампания.

Йордан Тодоров, председател на ППК „Бръшлян“ посочва, че приоритет за кооперацията е осигуряването на млади и квалифицирани кадри. Има текучество, но се търсят решения. Техниката е съвременна, работи се с компютри, критериите са високи и трудно се намират подходящи хора. А и селскостопанската дейност не е от най-привлекателните. „Това е един от най-сериозните ни проблеми и ще трябва да го решаваме в дългосрочен план“, казва г-н Тодоров. 

ППК „Бръшлян“ и дирекция „КООП медии и реклама“