• Начало /
  • Новини /
  • ОКС Монтана развива успешно кооперативния бизнес модел

ОКС Монтана развива успешно кооперативния бизнес модел

{posted_on} May 21, 2018

ОКС Монтана развива успешно кооперативния бизнес модел

Визитка на ОКС Монтана

  • ОКС Монтана членува в Централен кооперативен съюз
  • Съюзът обединява 22 кооперации от областта
  • Кооперациите към съюза обединяват 4369 член-кооператори, от които 187 души са до 35-годишна възраст
  • Обслужвани населени места - 87
  • Основни стопански дейности на съюза и кооперациите са търговия на дребно, търговия на едро, промишленост, земеделие
  • ОКС Монтана и членуващите в него кооперации стопанисват 21 обекта за търговия на дребно от национална верига КООП

Бранимир Дивинисиев, председател на ОКС Монтана

„Изминалата година не беше лека за нас. За съжаление, явления като всеобщото обедняване на населението, икономическата криза и демографския срив, особено за Северозападна България, продължиха да оказват своето негативно влияние. И въпреки тези тежки социално-икономически условия кооперациите продължават да работят. Те продължиха да доказват своите предимства, опирайки се на здравите си корени като социално-отговорни организации с грижа за интересите на многобройните си член-кооператори. Кооперативното движение е преминало през толкова много превратности и предизвикателства и едновременно с това е съхранило жива и непокътната хуманната си мисия да носи социален мир и благоденствие. Искрено благодаря на ветераните на кооперативното движение в региона за приноса, който дадоха за неговото запазване и развитие, както и на всички работещи в системата за усилията, които полагат за промените, които осъществяваме днес. Вярвам, че както досега, всички заедно ще продължим усърдно да изпълняваме мисията си и усилено да работим за успешното развитие на кооперативните организации в страната.“

Историческа хроника на ОКС Монтана

Кооперативното движение в региона датира своето начало още от 30.12.1890 г., когато е основано Ломското спестовно дружество „Богатство“. Шест години по-късно, отново на територията на околията, се учредява Ломско околийско спестовно-земеделско дружество „Орач“. Съгласно приетия устав то има за цел да обогатява материално своите членове, да ги предпазва от лихварите, да се грижи за пазарните цени на земеделската продукция, да разпространява знания между своите членове, да се грижи за всички интереси на своите членове и др. Поради големия регион на действие в цялата бивша Ломска околия, членовете на дружеството достигат 1800 души. Освен с предоставяне на заеми, то се занимавало и с износ на зърнени храни и доставка на земеделски съоръжения.

През същата година се изграждат подобни на „Орач“ дружества и в град Фердинанд /Монтана/ с 60 членове, земеделско спестовно дружество „Селянка“ с. Г. Церовене с 43 член-кооператори и Земеделска спестовна каса с. Бистрилица. Тези дружества поставят началото на кооперативното движение в Монтанска област.

През 1909 и 1910 г. се основават и над 10 кооперативни сдружения в селата Котеновци, Войници, Лом, Мокреш, Мадан, Добри дол, Станево, а през 1911 г. учредяват земеделски спестовни заемни сдружения в селата Ковачица, Железна и Гушанци /Замфирово/. На 3 ноември 1911 г. кооперацията в с. Железна открива първият в окръга кооперативен магазин, организира производството и търговията с чипровски килими, а през 1912 г. е създадена и кооперация „Съзира“ с. Стубел, запазила и до ден днешен името си.

През 1936 г. в гр. Фердинанд /Монтана/ се основава районен кооперативен съюз „Огоста“. Той организира изкупуването на зърнени храни, като открива изкупвателни пунктове на възлови гари, събира за преработка слънчогледово семе, доставя необходимите стоки на кооперациите. През 1937 г. се откриват първите магазини на съюза в Монтана, Берковица и Мърчево.

Стопански дейности

Днес ОКС Монтана обединява 22 кооперации, от които 19 потребителни. Основната им дейност е предимно търговия на дребно, производство на хляб и хлебни изделия и изкупуване на билки. В съюза членуват и три земеделски кооперации, които също извършват и търговия на дребно. Търговията на дребно представлява 60% от общите приходи от дейността на ОКС Монтана и определя финансовото състояние, тенденциите в развитието и резултатите от изпълненията на приетите решения на съюза. ОКС Монтана стопанисва и добре функциониращи търговски обекти в по-големите села и по-малките градове в региона. Най-високи стокообороти реализират ПК „Наркооп“ гр. Монтана, ПК “Наркооп“ гр. Лом, РПК “Дружба“ гр. Берковица и ПК “Петрохански проход“ с. Бързия. Добри финансови резултати от търговската си дейност отчитат кооперациите “Спестовност“ с. Габровница, кооперация “Прогрес“ с. Д. Церовене и кооперация „Изгрев“ с Д-р Йосифово.

ОКС Монтана и членуващите в него кооперации стопанисват 21 търговски обекта от веригата КООП. 

ОКС Монтана извършва и търговия на едро, като през изминалата година успява да намали административните разходи и подобрява логистиката в дейността. Голям дял в търговията на едро заемат стоките с марката КООП. Те са предпочитани от клиентите в кооперативните магазини поради отличното съотношение между качество и цена.

Промишлеността се развива от девет кооперации членуващи в съюза и „Славянка“ ЕООД, гр. Берковица, която е и най-големият производител на хляб и хлебни изделия за региона.

Кооперативното земеделие се развива основно в сектора растениевъдство - отглеждат се пшеница, ечемик, маслодаен и шарен слънчоглед. Съюзът изнася продукцията на шарения слънчоглед за страни членки на Европейския съюз.

За осигуряване на устойчиво развитие на кооперациите членуващи в ОКС Монтана, от ръководството са насочили усилията си към:

  • Привличане на нови член-кооператори с приоритет млади хора на възраст до 35 години, в т.ч. и привличането им като търговски работници и повишаване на тяхната квалификация.
  • Повишаване на конкурентоспособността на кооперативния бизнес.
  • Трайно налагане на модела на кооперативната търговия чрез разширяване асортимента, увеличаване на относителния дял на стоките доставяни по линия на единния кооперативен пазар (ЕКП), по-ефективно управление на стоковите запаси, подобряване на финансовите показатели.
  • Преструктуриране на материалната база и ефективни инвестиции, продажба на ненужни активи, които много често се явяват пасиви за кооперативните организации.
  • Подкрепа на кооперативното производство и изкупуване.
  • Оптимизиране на работа в търговските обекти.

Дирекция „КООП медии и реклама“ по материали на ОКС Монтана