я

{posted_on} May 21, 2018

я

През Българското средновековие Велики Преслав се превръща в един от най-красивите и величествени градове на Югоизточна Европа, от който са съхранени значими паметници на културата в Плиска и Преслав. Преслав е такъв и до днес, а от почти 100 години дейност в него осъществява РПК „Тича” гр. Велики Преслав.

Кооперацията е основана на 13 февруари 1924 г. като Преславска популярна банка. Първоначалната й цел била да подпомага стопанската дейност на своите членове като ги кредитира и им предоставя селскостопански инвентар, семена за посев, син камък и др. Забележително е, че преди повече от 90 години - на 4 юли 1926 г., кооперацията се включва в отбелязването на Международния кооперативен ден, с което заявява своето присъединяване към международно признатите кооперативни принципи и ценности. С течение на годините различни са дейностите, членовете и преобразуванията - през всестранна и наркооп, до 1972 г., когато се преименува на РПК „Тича”.

РПК „Тича” е част от състава на ОКС Шумен. Сега в кооперацията членуват 98 член-кооператори, от които 53 жени и 45 мъже. Освен града Велики Преслав, тя обслужва и 7 села - 3 от община В. Преслав - Имренчево, Мостич и Кочово, и 4 от община Върбица - Иваново, Методиево, Сушина и Кьолмен. Общият брой на заетите е 24 души, като всички членуват в кооперацията.  

Кооперацията развива търговия на дребно и производство на хляб  и хлебни изделия. Общият брой магазини на кооперацията е 10. Освен от дистрибуторите по линия на Националния единен кооперативен пазар те получават своите стоки и от склада на ОКС Шумен и регионални доставчици.

Относителният дял на хлебопроизводството от общите приходи на кооперацията е 33%. За 2017 г. са произведени 96 т. хляб и 19 т. закуски. Тази продукция се реализира в магазините на РПК „Тича”, в магазините на ОКС Шумен и на външни клиенти. Дейността се осъществява от 3 работника във фурната и 3 в цеха за закуски.

През 2011 г. е извършен основен ремонт и модернизация на фурната, а през 2015 г. и на цеха за закуски, като част от средствата са осигурени от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции” на ЦКС. И в двата обекта е въведена системата ХАСЕП за контрол на качеството (НАССР).

Произвеждат се три асортимента хляб – „Добруджа”, типов и луксозен „Болярски”. Кооперацията произвежда над 12 вида закуски. За Коледа се произвеждат сурвакарски гевречета, а за Великден - козунаци. За Нова година традиционно община Велики Преслав възлага на кооперацията да произведе новогодишната баница. Тази година тя беше 75 кг. Кооперацията редовно дарява на църквата хляб за Архангеловден – празника на града, козунаци за Великден, а всяка година прави дарение за Съюза на слепите и инвалидите.

Дирекция "Кооп медии и реклама"