• Начало /
  • Новини /
  • Изборът, който правим днес, е важен за кооперативното ни бъдеще утре

Изборът, който правим днес, е важен за кооперативното ни бъдеще утре

{posted_on} May 15, 2018 Новини

Изборът, който правим днес, е важен за кооперативното ни бъдеще утре

Кадрите, информационните системи и Стратегия 2030 бяха във фокуса на общото събрание на ЦКС

Пълномощниците на 37-то Извънредно общо събрание на Централния кооперативен съюз се събраха на 10 май 2018 г. в хотелски комплекс „КООП-Китен“ гр. Китен, за да отчетат дейността на Съюза през изминалата година. Събранието беше открито от председателя на ЦКС проф. д.ик.н Петър Стефанов, който постави акцента върху кадрите и тяхната квалификация, използването на съвременни информационни системи във всички дейности на кооперативните организации и предстоящото разработване на Стратегия 2030.

„Недостатъчният брой млади хора в нашите редици е проблем, който не бива да подценяваме. Той налага да направим сериозен анализ, не само на възрастовата структура, но и на квалификацията, образованието и мотивацията на кадрите в кооперациите, кооперативните съюзи и търговските дружества. Добре подготвените и мотивирани кадри не само повишават техния капацитет, но и  утвърждават имиджа им.

Ако съумеем да направим

кооперациите по-атрактивни за младото поколение,

тези проблеми ще бъдат решени.“ - подчерта проф. Стефанов и насочи вниманието на присъстващите върху няколко други аспекта, свързани с кооперативните кадри. 

Сред тях са възнаграждението и неговата роля като мотивиращ фактор, приемствеността и обучението на бъдещите ръководни кадри,  назначаването на заместници и сформирането на екипи, които вземат решенията и носят отговорност за организационното състояние, финансовата стабилност и бизнес устойчивостта на всяка отделна кооперативна организация.

Сериозно внимание бе отделено и на обучението, което също стои в основата на работата с младите кадри, както и необходимостта от поддържане компетенциите на заетите в кооперативните организации преимуществено чрез новите онлайн технологии.

Логично това постави и другия основен акцент в изказването на председателя на ЦКС - използването на съвременните информационни системи.

„Нуждаем се от

модерна комуникационна стратегия.

Стратегия, която да подобри нашите връзки и да дава възможност на обществото и потенциалните ни членове да се запознаят с нашите кооперативни предимства, с кооперативните дейности и с участието ни в обществено-икономическия живот на населените места.“ – подчерта Петър Стефанов.

За реализирането на такава стратегия кооперативните организации имат нужда от интернет страници с обща визия, професионално поднесена информация и добра реклама, от ефективен механизъм за споделяне на добрите практики и реализираните проекти.

Промяна в комуникацията, използване на съвременните информационни средства, активизиране на сътрудничеството и обмяната на добри практики бяха акцентите и в изказването на г-н Георги Ичконов, председател на ПК „Струмешница“ гр. Петрич, който изтъкна че активната работа в тази насока ще подобри състоянието на кооперативните организации и ще подпомогне тяхното устойчиво развитие в бъдеще.

Повод за оптимизъм

дават резултатите от изминалата година. Централният кооперативен съюз отчита положителни резултати, както в организационно отношение, така и в стопанските дейности.

През 2017 г. се наблюдава ръст в приема на нови членове, като сериозен принос в това отношение имат търговските обекти от верига КООП. Увеличават се и кооперациите с над 300 член-кооператори.

Търговията остава водеща стопанска дейност, която формира 69% от приходите на кооперативните организации. С 8% са увеличени доставките чрез националния единен кооперативен пазар, преките доставки бележат ръст от 17%. Сериозно увеличение се отчита в приходите от реализация на кооперативни производства (14%), както и от продажбата на стоки с марката КООП извън 8-те основни стоки, при които увеличението е над 3 пъти.

Увеличава се и относителният дял на обектите от ТВ КООП в приходите от търговия на дребно – в края на годината 707-те магазина КООП формират 68% от приходите в тази кооперативна дейност.

Една от причините за отчетените положителни резултати в кооперативната търговия са взетите през последните няколко години от УС на ЦКС правилни стратегически решения, свързани с финансовото подпомагане на кооперативния пазар и стимулиране на покупките, промяна в правилата на фонд „Инвестиции“ и утвърждаване на правила за реализиране на съвместни инвестиционни проекти от регионално и национално значение.

Ефектът от финансовото подпомагане доведе до 39% увеличение на регионалния пазар и 28% увеличение на националния ЕКП.

Отчетът за дейността на ЦКС през 2017 г. показва, че с бързи темпове се развиват други две дейности – кооперативното земеделие и кооперативният туризъм. Земеделието отчита 4% ръст на приходите и обработваемата земя  и вече формира 11% от приходите на кооперативните организации от стопански дейности. Туризмът отчита 20% ръст на приходите спрямо 2016 г., но все още има сериозни резерви по отношение популяризиране на кооперативните комплекси сред член-кооператорите и притежателите на клиентска карта КООП и по-активното им използване за отдих и рехабилитация.

Отчитайки тези тенденции и връзката между кадрите, информацията и резултатите от стопанските дейности, в рамките на настоящата година кооперативните организации ще започнат дебат относно приемането на

Стратегическа пътна карта 2030,

която да очертае параметрите на успешната кооперация и успешния кооперативен бизнес до 2030 г. и да определи ресурсите, които са необходими, за да бъдат постигнати. Това ще е основната тема на предстоящата национална работна среща през м. септември 2018.

„През 2015 г. Организацията на обединените нации прие Целите за устойчиво развитие и отбеляза, че за кооперативния модел водеща е устойчивостта. През 2016 г. Международният кооперативен алианс беше избран за ключов партньор на Европейския съюз в глобалното развитие, което повиши общия ни кооперативен капацитет и ефективност.

Ако искаме да се възползваме от постигнатите ефекти, всички ние – потребителните кооперации, съюзите, кооперативните търговски дружества и ЦКС, трябва да предприемем необходимите действия и да се включим активно в този процес чрез съгласувани действия помежду си.“ – подчерта проф. Стефанов и добави: „За да разработим и приемем своя кооперативна пътна карта до 2030 година, която да е съобразена със спецификата и възможностите на всяка отделна организация, трябва:

  • да преосмислим подкрепата и ангажимента, които получаваме от нашите членове;
  • да оценим как използваме ресурсите, които са ни поверени, за да ги управляваме ефективно в полза на членовете;
  • да се съобразим с промените, които се извършват около нас и в самото кооперативно движение;
  • да анализираме нашата конкурентоспособност, за да можем да предложим адекватен отговор.“

Стратегическата пътна карта идентифицира всички предизвикателства между текущото състояние на кооперативните организации и желаното бъдеще и предлага решение за тяхното преодоляване. Добре разработената стратегическа пътна карта показва къде се намират кооперативните организации и кооперативния бизнес във всеки един момент и кой е най-бързият начин да стигнат до мястото, което искат без лутане и без грешни завои. „Тя ни показва как изборът, който ще направим днес, ще се отрази на нашето бъдеще.“ – допълни още Петър Стефанов.

Разработването на Кооперативна пътна карта 2030 се състои от 7 стъпки и изисква ясно да бъдат определени визията, ценностите и принципите, както и да бъдат предвидени потенциалните препятствия по пътя към целта. Правилното определяне на критичните точки, стратегията и тактиката, както и на междинните индикатори за измерване на напредъка, превръщат стратегическата пътна карта в силен инструмент за устойчиво развитие на кооперативните организации.

„Когато една структура е цялостна и обединена, тя има възможност да се развива и надгражда, независимо от предизвикателствата, които среща по своя път. Затова нашата средносрочна цел е да съхраним кооперативното движение и неговия имидж, както и да го превърнем отново в социално-икономически фактор със значима роля в развитието на българското общество и бизнес.

Ако повече кооперации и кооперативни съюзи повярват в това, ще можем да извървим успешно дългия път, който ни предстои. И не само това – ще стигнем до 2030 година като структури, които привличат хората със своите преимущества и алтернативен бизнес модел.“ – завърши своето изказване проф. Петър Стефанов.

С взетите решения пълномощниците на 37-то извънредно общо събрание на Централния кооперативен съюз изразиха своята увереност, че постигнатите резултати дават основание за такъв оптимистичен поглед към бъдещето и потвърдиха своята готовност да изработят заедно своята пътна карта към него -  устойчиви, социално ангажирани и с необходимата роля в обществото и икономиката на България.

Дирекция „Кооперативна политика и ЕП“