• Начало /
  • Новини /
  • Учениците от ПГИ "Тодор Г. Влайков" – град Клисура празнуват, вдъхновени от кооперативната идея

Учениците от ПГИ "Тодор Г. Влайков" – град Клисура празнуват, вдъхновени от кооперативната идея

{posted_on} Feb 24, 2022 Новини

Учениците от ПГИ "Тодор Г. Влайков" – град Клисура празнуват, вдъхновени от кооперативната идея

Определено мога да кажа, че учениците, с които изучаваме за първи път ”Теория и история на кооперациите”, проявяват сериозен интерес към предмета. Преподаваните теми будят любопитство у тях и ги карат да търсят допълнителна информация“. Това споделя със задоволство Мария Драганова, старши учител в Професионалната гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“ – град Клисура по повод Патронния празник на училището, посветен на 157 г. от рождението на Тодор Влайков. Празникът се проведе на 11 февруари, петък, в сградата на учебното заведение, под формата на викторина за приза „Лице на гимназията 2022“. Въпросите бяха свързани както с живота и делото на видния български писател и общественик, така и с кооперативното движение в България и по света.

 

Заедно с Тодор Йончев, през 1890 г. Тодор Влайков инициира създаването на първата кооперация в България – Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало“.

 

„Училището ни е основано през 1985 г. по идея на ЦКС като техникум за подготовка на средни икономически кадри за нуждите на кооперативната система в България. От създаването до днес, вече 37 години сме свързани с кооперативните принципи и ценности, които се стараем да предаваме на бъдещите поколения. В днешно време, особено в условията на пандемията от COVID-19, ценности като взаимопомощ, справедливост и солидарност придобиват още по-голямо обществено значение“, казва директорът на гимназията Румена Милова.

 

От настоящата учебна година средното училище във възрожденския град е партньор на Централния кооперативен съюз по Проекта за „Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“. В разширената професионална подготовка на 10 и 11 клас са включени предмети, които да обяснят на учениците по разбираем и достъпен начин кооперативната идея. Целта е да се повиши осведомеността, интересът и знанията на учащите относно ценностите на кооперативния бизнес модел като икономическа и социална алтернатива за развитие на обществото, а също и да ги насърчат към учредяване, членство и работа в кооперативни организации.

 

В продължение на няколко месеца учениците се готвят усилено за състезанието, като девет класа излъчват по един свой представител, който да се състезава за приза „Лице на гимназията 2022“. Участниците впечатляват с добра подготовка, като победител по точки става Фанка Чакърова от 11 „а“ клас.

 

„Мога да кажа, че вече ясно разбирам същността на кооперациите. С удоволствие бих се реализирала професионално в кооперативна организация. От всичко научено най-интересно ми беше основаването на първата ученическа кооперация в България. За такава се смята кооперацията “Солидарност”, образувана от ученици от Държавната търговска гимназия в Свищов. Но всъщност през учебната 1899/1900 г. ученици от Националната Априловска гимназия в Габрово поемат инициатива за организирането на ученическа гостилница, която обаче съществува за много кратко. Ако трябва с моите съученици да създадем кооперация, бих искала предметът на дейност да бъде изработката на различни украшения и декорации за определени поводи и празници“, допълва Фанка.

 

Идеята за създаване на ученическа кооперация, която да прави аксесоари за празници, среща подкрепата и на Снежана Среброва от 9 „а“ клас. Класиралата се на второ място в състезанието Дуйгу Бобева от 10 „а“ клас също дава предложение:

 

„Ако трябва да основа с моя клас кооперация, ще предложа да се казва Потребителна кооперация ”Розопроизводство” с предмет на дейност отглеждане на маслодайна роза, което е характерно за нашия район, Розовата долина“. Директорът Румена Милова аргументира избора ѝ. „Една от най-големите и активни кооперации в района е в село Розино, община Карлово. От това село са и най-голям брой от учениците ни. Предимно в нея и Градска потребителна кооперация “Наркооп” в Клисура нашите възпитаници провеждат производствените си практики, обяснява Милова.

 

Креативно и в насока „развлекателна дейност“ мисли и Фатих Алимов от 9 „б“ клас, класирал се трети във викторината. Той предлага ученическата кооперация да стопанисва своя игрална зала с името „Омегакооп“.

 

Освен попълнилите призовата тройка – Фанка Чакърова, Дуйгу Бобева и Фатих Алимов, за „Лице на гимназията“ се състезаваха още Анелия Йорданова (8 „а“ клас), Емре Моллаюсеин ( 8 „б“ клас), Зейнеп Османова (9 „а“ клас), Ангел Пейчев (10 „б“ клас), Веселин Димитров (11 „б“ клас) и Зюлфие Джамбаз (12 клас).

За активната дейност по реализирането на подписания Рамков договор за сътрудничество, директорът Румена Милова е отличена с „Почетен знак на ЦКС“, а ПГИ „Тодор Г. Влайков“ – град Клисура, с бронзов знак „Всички заедно можем повече“. Преподавателите Григор Марков, Закир Софу, Деница Лалова, Мария Драганова, Михрибан Азизова, Даниела Минчева и Радина Пулева, които приеха с огромна отговорност и желание популяризирането на кооперативния бизнес модел сред учениците и възпитаването им в кооперативните принципи и ценности, също бяха отличени с почетни грамоти на ЦКС, които им бяха връчени по време на празника от зам.-председателя Ваня Боюклиева.  

Преподавателският екип бе зарадван с ваучери-подарък за семейна почивка с отстъпка в кооперативен хотелски комплекс от веригата „КООП – Вашето място за почивка“, както и ваучери за пазаруване в chococoop.bg или bioshopcoop.bg. Призовата тройка във викторината – Фанка Чакърова, Дуйгу Бобева и Фатих Алимов, също получи ваучери за пазаруване в кооперативния биомагазин или кооперативната работилница за ръчно изработени шоколад и шоколадови изделия.

„Любимата ми мисъл на Тодор Влайков, която искам да предам на младите хора, е “Народът трябва да се посвещава, един непросветен народ е враг на себе си: Непросветеният народ, колкото и каквито  права да има, се самолишава от тях.”, казва Михрибан Азизова, преподавател по предмета „Управление на кооперациите“.

Освен основен партньор на ЦКС за обучение на бъдещи кадри в кооперативните организации, ПГИ „Тодор Г. Влайков“ – град Клисура е единственото учебно заведение от направление „Икономика” на територията на община Карлово и съседните ѝ общини.

 

„Продължаваме уверено ползотворното сътрудничество с ЦКС и оценяваме готовността и желанието на Съюза да работим заедно за по-доброто бъдеще на учениците ни. Вярваме, че с помощта на кооперативния модел нашите възпитаници ще покажат личностно израстване, ще разберат значимостта на непреходните кооперативните ценности и ще бъдат достойни продължители на кооперативното дело и социалната мисия на кооперациите в България, които се гордеят с над 130-годишна история“, завършва директорът Румена Милова.

 

Дано!