• Начало /
  • Новини /
  • Иновациите в кооперативната търговия акцент на работната среща и Управителния съвет на ЦКС

Иновациите в кооперативната търговия акцент на работната среща и Управителния съвет на ЦКС

{posted_on} Apr 10, 2023 Новини

Иновациите в кооперативната търговия акцент на работната среща и Управителния съвет на ЦКС

Увеличение на доставките чрез Националния единен кооперативен пазар (НЕКП) и повишаване на конкурентоспособността и ефективността на кооперативната търговия, в т.ч. на Търговска верига (ТВ) КООП, чрез по-усилено използване на иновативните инструменти, бяха акцент на провелата се работна среща по търговия на 5 април и на заседанието на Управителния съвет на ЦКС, състояло се на 6 април. На заседанието присъстваха също членовете на Председателския и Контролния съвет на ЦКС.

Мерките в това направление стартираха след провеждането на поредица от регионални срещи по търговия с коопертивните организации от цялата страна в периода 17 ноември - 2 декември 2022 г. Именно тогава се прие решение за провеждане на регулярни срещи по търговия с кооперативните организации, най-вече с експертите по търговия в кооперативните съюзи и кооперативните търговски дружества, каквато бе и срещата в София на 5 април.

На нея бяха дискутирани възможностите за подобряване на условията и увеличаване на доставките на стоки с марката КООП/СООР до кооперативните съюзи и кооперативните търговски дружества - включване на нови стоки и национални доставчици, цени, миксирани доставки, логистика, бонуси и др.

Обсъдено бе и увеличаването дела на стоки с марка КООП и присъствието им в търговските обекти от веригата чрез разширяване на асортимента, включително чрез допълване на стоки собствена марка на производители, които са национални доставчици за кооперативната система, редизайн на опаковките, по-добро позициониране и активна реклама в търговските обекти.

Участниците бяха запознати с Информационния портал за наблюдение и сравнение на цените на част от хранителните продукти в малката потребителска кошница в България - www.foodprice.bg. Платформата стартира на31.03.2023 г. и се реализира от Министерството на икономиката и индустрията. Посредством нея могат да се правят анализи, на базата на които да се вземат бързи решения относно повишаване производителността и конкурентоспособността на кооперативната търговия, сравнена с големите търговски вериги и търговци в национален мащаб с годишен оборот над 30 млн. лева.

Обсъдени бяха и условията по сключеното споразумение с "Ел Би Булгарикум" ЕАД, чрез което продуктите на държавната млекопреработвателна компания ще бъдат предлагани в магазините от веригата "КООП - Заедно на пазар". То е част от политиката на ЦКС и ТВ КООП да подкрепят българските производители и потребителите като им предложат качествени храни на справедливи цени. Инициативата под мотото "Заедно можем" стартира в магазините на "КООП Маркет" ЕООД и 44 магазина в област Пловдив, списък на които можете да намерите на www.cks.bg.

Очаква се поетапно в него да се включат и другите кооперативни търговски обекти с условия за доставка на качествените млечни продукти.

По предложение на работната среща УС одобри създаването на платформа B2B ("бизнес за бизнеса") COOP. "Интуитивна и лесна за използване, удобна, без такси, достъпна за всички кооперативни организации, ще позволи да се пазарува и договарят както стоките, предлагани от "КООП - търговия и туризъм" АД, така и тези на "Булминвекс - ГБ" ЕООД. Ще спомогне за увеличаване на видимостта на стоките с марка КООП/ COOP, ефективността, броя на клиентите, ръста в приходите, както за подобряване качеството на обслужване и комуникация", поясни пред УС главният директор на ГД "Иновации и логистика в търговската дейност" на ЦКС Петра Йовнова.

С реализирането на взетите мерки се цели и по-лесното подготвяне на кооперативната система за въвеждането на европейската валута в България, което също бе поставено на вниманието на участниците в заседанието. "Само навременното познаване на процеса би помогнало на кооперативните организации да бъдат по-подготвени, като съобразяват настоящите и бъдещите си инвестиционни решения с изискванията по внедряването на еврото", заяви зам.-председателят на ЦКС Веска Димитрова.

Очертана бе нуждата и от подобряване на на видимостта на търговските обекти. С тази цел в началото на 2023 г. стартира и Мобилното приложение КООП. Други мерки в тази насока са внедряване на търговски информационни системи и програми за клиентска лоялност и използването им като инструмент за контрол на заявки към доставчици, проследяване на наличност, промоционални активности и ценообразуване. За подобряваневидимостта ще помогне и обновяването на фасади, табели, брандиране на витрини на търговски обекти от ТВ КООП, за което УС на ЦКС вече взе решение на свое заседание в края на миналата година.

На работната среща бяха обсъдени и стимулите за реализирания чрез НЕКП стокооборот и активна политика по отношение на стоките с марката КООП, които са в сила от началото на тази година.

До 28 април 2023 г. е необходимо кооперативните съюзи да обобщят и изпратят информацията по подадените им приложения, необходима за създаването на техните акаунти за използване на платформата B2B COOP.

До 13 април 2023 г. съюзите ще получат формуляр за подаване на необходимата информация и график за присъединяване на търговските обекти с ТИС към Мобилното приложение КООП. Също до 28 април е срокът им да обобщят и върнат необходимата информация на e-mail coop_trade@cks.bg.

УС одобри включването на ЦКС в благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта", провеждана под патронажа на президента на Република България. Ежегодната инициатива ще подкрепи финансово младежи в неравностойно положение, което са завършили с отличие 12 клас и през академичната 2023/24 г. ще бъдат студенти в първи курс.

Бяха приети годишните финансови отчети за 2022 г. на кооперативните предприятия, еднолична собственост на ЦКС, разпределение на печалбата им за отминалата година и избор на одитори за 2023 г.

Бе приет и годишният финансов отчет на ЦКС за 2022 г. и докладът на регистрирания одитор по него, както и избран одитор за 2023 г.

Изпълнителният директор на "КООП - търговия и туризъм" АД Максим Иванов и управителят на "КООП Маркет" ЕООД Радослав Петрунов обсъждат с експертите на кооперативните съюзи възможността за доставяне на стоки КООП и тяхното позициониране в кооперативните обекти

Освен Супермаркет КООП, разполагащ вече с каса за самообслужване, на 6 април участниците в работната среща посетиха предприятията за бутилиране на минерална вода "Горна Баня 1" - "Булминвекс - ГБ" и за пакетиране на чай "Билкокооп"